„Arnoldova vila byla na seznamu ohrožených památek. Prošla nákladnou obnovou, podařilo se zachovat historické prvky. Muzeum města Brna nyní získalo kulturně vzdělávací instituci se zaměřením na popularizaci brněnské architektury,“ řekla primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Po úplném dokončení rekonstrukce v dubnu příštího roku se volně propojí lesoparčík u Arnoldovy vily se zahradami vil Tugendhat, Löw-Beer. Má vzniknout unikátní odpočinkový vnitroblok s prvorepublikovou atmosférou.

Školka od roku 1953

„Prostor, podobně jako expozice v Arnoldově vile zdůrazní historické soužití české, německé a židovské komunity v Brně,“ nastínil ředitel Muzea města Brna Zbyněk Šolc.

Video
Video se připravuje ...

Expozice o historii židovství v Arnlodově vile v Brně. Jiří Nováček

Školka v Arnoldově vile vznikla v roce 1953, patřila k nejvyhledávanějším v jihomoravské metropoli. Město do ní neinvestovalo a v roce 2012 ji nechalo kvůli údajné zchátralosti zavřít.

Pohnutý osud majitelů

Vilu si dali postavit Josef a Katharina Arnoldovi v roce 1862 a vlastnili ji 21 let. V roce 1909 se majitelkou vily stala Cecílie Löw-Beer Hože, manželka brněnského advokáta a spolumajitele maloměřické cementárny, a zároveň teta Grety Tugendhat.

Anketa

Žili byste raději v Praze, nebo Brně?

Praha
Brno

Nová majitelka nechala dům upravit v duchu art deco s prvky secese. V roce 1939 byla vila majitelce zabrána gestapem. Po válce ji znárodnili komunisté.

Kdo byl Josef Arnold

Rodák z Ingosltadtu Josef Arnold (†62) byl nejzaměstnanějším stavitelem v Brně. Vlastnil stavební dvůr, cihelnu, kamenolomy, kamenickou dílnu, vzorkovnu stavebnin i řadu nemovitostí.

V Brně, kde dostal čestné občanství, postavil například legendární Berglův palác – Muzejku, Hauptův palác na Kolišti a podílel se třeba i na obnově kostela sv. Jakuba. Stal se i rytířem.

Vily podle vídeňského vzoru

Vila původně sloužila jako sezonní sídlo stavitele Arnolda a byla součástí vilové kolonie nad Lužáneckým parkem. Ta vznikla podle vzoru Heinricha Ferstela, jednoho z hlavních architektů vídeňské Ringstrasse.

Za tehdejšími městskými hradbami v místě vinic a sadů vznikl tehdy první a dodnes unikátní vilový soubor černopolského Belvedéru a nádherným výhledem na Brno.

Lidé se dostanou do vily na jaře

Vila bud ve zkušebním provozu od 15. ledna. Veřejnosti bude postupně zpřístupňována v prvním čtvrtletí příštího roku. Plánují se zde přednášky, komunitní setkání, vzdělávací programy. Vilu by měly prý oživit i aktivity různé spolky a zatím neupřesněné projekty. Od 1. května bude vila přístupná kompletně i se zahradami.

Fotogalerie
33 fotografií