Strážníci v Brně varují před vstupem na zamrzající plochy, je to kvůli riziku propadu extrémně nebezpečné. „Současně žádáme všechny, kdo se vydají do okolí vodních ploch, aby na hladinu neházeli kameny. Návštěvníci tak u vodních nádrží každoročně ověřují pevnost ledu. Tím však led výrazně poškozují a navíc brání jeho zpevnění podél břehů,“ uvedl mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Strážníci se tuto sezonu poprvé vydají měřit sílu ledu na přehradě v pátek. Stavy ledu pak mohou lidé sledovat na webových stránkách i facebookovém profilu Městské policie Brno.

Bezpečí až od 12 cm

Strážníci měří sílu ledu vždy, když přehrada zamrzne. Jako bezpečná tloušťka ledu pro vstup se uvádí 12 centimetrů. Je ale třeba si ale uvědomit, že jde o přírodní vodní plochu a že tam pracují například vodní proudy a bahenní plyny.

Brněnská přehrada je častým cílem výletníků nejen v létě, ale i v zimě. Na její led vyrážejí bruslaři i běžkaři, ale také lidé na procházky. Někteří z nich si přechodem přes nádrž krátí cestu na svoje chaty a chalupy ležící na březích přehrady.

VIDEO: Měření tloušťky ledu provádí strážníci na Brněnské přehradě každým rokem.

Video
Video se připravuje ...

Strážník Petr Urbánek měří sílu ledu na brněnské přehradě. Naměřil 15 centimetrů. Hynek Zdeněk