Rohozin se dostal do potyčky se skupinou Romů v tramvaji. Ve výpovědi uvedl, že jel s přáteli tramvají na ohňostroj na přehradu, skupinka jiných lidí ale začala v tramvaji hlučet.

Pouštěli si podle něj hudbu, dělali hluk, houpali se na držadlech. „Když už to bylo nesnesitelné, požádal jsem je, aby toho nechali," objasnil začátek konfliktu Rohozin, vystudovaný kybernetický inženýr.

Bál se o život

Následoval konflikt v tramvaji, kde na svoji adresu zaznamenal nadávky. Strkanice pokračovala i po vystoupení z ní v zastávce Přístaviště. Skupinka tří lidí jej pak napadla.„Zleva jsem dostal pěstí do hlavy, zprava do ucha. Snažil jsem se krýt, ale začalo mi už hučet v uších a cítil jsem, že můžu ztratit vědomí. Cítil jsem se hrozně, mohli mě zabít,“ popsal.

S nožem švihal, že si ani nevšiml, že by někoho zasáhl. K zemi padl Nikolas (†23), dalšího muže zranil na zádech.

Původně byl obžalován z vraždy, později žalobce čin překvalifikoval na zabití a ublížení na zdraví, ale soud nakonec muže osvobodil. Čin loni zvedl vášně v romské komunitě v Brně a stejně tak Romové s nevolí přijali rozsudek, pořádali proti němu i organizovaný protest. 

Chtějí školit justici

„Chápu, že dnešní pravomocné zproštění viny Romana Rohozina v kauze úmrtí mladého muže vyvolává silné emoce. Společně s Helenou Válkovou plánujeme školení pro justici, aby projevy anticikanismu-protiromských postojů nezasahovaly do soudních řízení," uvedla ve čtvrtek na síti X vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková.

Důležitým milníkem v těchto snahách podle ní byla definice anticikanismu, kterou minulý týden přijala vláda. Ve vyjádření pro server Romea.cz zmocněnkyně zdůraznila, že respektuje nezávislost soudu a jeho rozhodnutí.

Fotogalerie
23 fotografií