Pro pokračování jednání si naplánoval soud výslechy svědků konfliktu a znalců. Při výslechu prvního z nich se zhroutil na zem jeden ze členů justiční stráže. Okamžitě mu přispěchali na pomoc kolegové a žalobce Petr Bejšovec.

„Je v pořádku, ale zavolali jsme záchranku,“ sdělil po chvíli soudkyni Ditě Řepkové jeden z členů justiční stráže. Proces tak mohl po minutovém šoku pokračovat. 

Banalita, která se vyhrotila

„Myslím, že šlo o banalitu, která se zbytečně vyhrotila,“ uvedl k tragédii svědek Petr S. Cestoval tramvají na přehradu, aby si užil noční ohňostroj. Skupinka Romů byla hlučná, pouštěla nahlas hudbu.

„Po výstupu z tramvaje zaregistroval konflikt mezi mladíky a obžalovaným. Ten vyvrcholil o 10 metrů dál na cestičce útokem na U|krajince. „Trvalo to jen pár vteřin. Spatřil jsem obžalovaného, jak padá zády na zem. Víc jsem neviděl, jen potom, jak ukládá nůž zpět do opasku,“ popsal konflikt.

Na dotaz, proč už dříve nezasáhl proti hlučné skupince v tramvaji, řekl, že je nekonfliktní osoba. „Prostě jsem zamrzl, začal jsem couvat,“ vysvětlil soudu.

Svědek se bál

Svědek Filip K. uvedl, že dostával na sociálních sítích výhružné vzkazy. „Psali mi, že mi ublíží,“ svěřil se soudu. Popsal potyčku, která skončila smrtí Nicolase (†23).

„Byl jsem od nich pět či šest metrů. Obžalovaného povalili na zem, leželi na něm. Bylo to rychlé, pár vteřin. Objevil se nůž a obžalovaný bodl zesnulého do břicha. Kluk si držel břicho, pak se ho snažili vzkřísit. Druhý kluk měl řeznou ránu na zádech,“ uvedl Filip K.

Obžalovaný: Byla to sebeobrana

Soud případ otevřel loni v polovině listopadu, kdy vyslýchal Romana R. a také dva lidi, kteří byli při potyčce zraněni. Obžalovaný uvedl, že šlo o sebeobranu. Skupina tří lidí jej podle něj napadla po vystoupení z tramvaje, když šel na ohňostroj na přehradu.

V tramvaji prý hlučeli a on je požádal, aby toho nechali. Řekl, že nůž vytáhl kvůli své obraně a že ani nevěděl, že s ním někoho zasáhl. Podle poškozených na ně obžalovaný začal křičet a hrozit jim, po vystoupení z tramvaje jej proto napadli a dali mu pěstí. Jak přesně se vše stalo po vystoupení z tramvaje, ale není zřejmé.

Vyvolalo to nepokoje

Souzený muž poblíž tramvajové zastávky podle obžaloby nožem napadl a zranil tři lidi, kteří skončili v nemocnici. Jeden z nich později v nemocnici zemřel. Zabitým mužem byl mladý Rom.

Záhy po mladíkově smrti se částí romské komunity začala šířit nenávist vůči Ukrajincům, událost z loňského 10. června také vyvolala v Brně nepokoje.

VIDEO: Ilnara Dudashová, zástupkyně ukrajinské menšiny v Brně, na místě vraždy 

Video
Video se připravuje ...

Ilnara Dudashová, zástupkyně ukrajinské menšiny v Brně, přišla na místo vraždy Nikolase D. (†23). Z ní je obviněn Ukrajinec (37). Jiří Nováček