Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Smrt Roma u Brněnské přehrady: Cizinec byl obžalován z vraždy Nikolase (†23)!

Autor: ČTK - 
24. října 2023
18:13

Státní zástupce v úterý obžaloval z vraždy a ublížení na zdraví muže původem z Ukrajiny kvůli smrti mladíka Nikolase u Brněnské přehrady. Případ v červnu vedl k napětí mezi Ukrajinci a Romy. Sedmatřicetiletému cizinci hrozí až 18 let vězení.

Na webu Krajského státního zastupitelství v Brně to oznámil jeho mluvčí Hynek Olma. Obžalobu podal státní zástupce ke Krajskému soudu v Brně. Cizinec poblíž tramvajové zastávky nožem napadl a zranil podle žalobců tři lidi, kteří skončili v nemocnici. Jeden z nich později v nemocnici zemřel. Zabitým mužem byl mladý Rom.

Záhy po mladíkově smrti se částí romské komunity začala šířit nenávist vůči Ukrajincům, událost z 10. června také vyvolala v Brně nepokoje.

„V cca 19:40 hod. v Brně na asfaltovém chodníku spojujícím zastávku městské hromadné dopravy Přístaviště a ulici Přístavní při vzájemné potyčce se třemi poškozenými mladými muži na tyto za použití svého vlastního nože zaútočil, v důsledku čehož jednomu z nich způsobil zranění neslučitelné se životem, na jejich následky zemřel, a následně dvěma poškozeným způsobil bodně-řezné rány, čímž jim ublížil na zdraví," popsal Olma.

Video  Pohřeb Nicolase (†23), z jehož vraždy, která se odehrála u Brněnské přehrady, je obviněn Ukrajinec (37).  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Cizinec byl nejdříve ve vazbě, nyní je stíhán na svobodě. O propuštění z vazby rozhodl v červenci nejdříve brněnský městský soud, státní zástupce proti tomuto rozhodnutí ale podal stížnost. Krajský soud následně v srpnu rozhodnutí soudu prvního stupně potvrdil.

Podle tehdejšího názoru městského soudu byly významně oslabeny materiální podmínky vazby. Nahradil ji písemný slib obviněného a dohled probačního úředníka. „Důvody vazby i nadále trvají, došlo však k jejich zmírnění," sdělila tehdy mluvčí soudu Petra Láníčková. Soudce měl navíc podle ní pochyby o tom, že by mělo jít o vraždu. „Pan soudce rozhodující v přípravném řízení o vazbě se však s právní kvalifikací, pro kterou bylo zahájeno trestní stíhání obviněného, neztotožnil," dodala Láníčková. Soudce v této fázi řízení ale není oprávněný trestný čin překvalifikovat, přísluší to orgánům činným v přípravném řízení.

Červnový incident v Brně posílil protiukrajinské nálady mezi částí Romů. Emoce vyvolala pak i řada dezinformací na sociálních sítích o napadání Romů Ukrajinci, které policie vyvracela. Řada romských osobností protiukrajinské akce odsoudila, varovala před uplatňováním kolektivní viny a vyzývala k rozvaze a ověřování zpráv.

Do řešení se zapojily i vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková se zmocněnkyní pro romské záležitosti Lucií Fukovou. Ke zklidnění případného napětí a nepokojů v obcích či městech mohou nyní radnice využít nové desatero krizové komunikace. Návod pro informování vytvořila expertní skupina k prevenci a zklidnění předsudečného násilí, která vznikla v létě v reakci na protiukrajinské akce některých Romů.

 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání