Zatímco jednání u krajského soudu bylo mediálně i veřejností hodně sledované, Městský soud v Brně rozhodl trestním příkazem, tedy bez veřejného jednání. Na výsledek upozornil server novinky.cz.

Udělali uličku a bili ho

V rozsudku neschází popis události, která vedla ke smrti Roma: „Ukrajinec trojici napomenul v tramvaji, protože se chovali velmi nevhodně. Po vystoupení na zastávce Přístaviště se všichni tři společně postavili na nástupním ostrůvku tak, že kolem nich poškozený musel projít.“

Pak začalo pro Ukrajince peklo. „Ve chvíli, kdy kolem nich procházel, jej napadli slovně i fyzicky tím způsobem, že ho opakovaně udeřili pěstmi do oblasti hlavy a dalších částí těla,“ je uvedeno v trestním příkazu.

Nikolas na něj útočil znovu

Zbitý Ukrajinec se snažil odejít, ale znovu na něj zaútočil později zabitý mladík. Kumpáni se opět přidali, jeden si přitom dokonce nasadil kuklu. „Opětovně poškozeného napadli údery pěstmi především do oblasti hlavy, v důsledku čehož poškozený upadl na zem,“ končí popis skutku.

Tam Ukrajinec v obavě o život sáhl do batohu pro nůž, kterým kolem sebe několikrát máchl. K zemi se skácel Nicholas, kterému už nebylo pomoci. Jeho bratrance Milana odvezla s bodnou ránou záchranka do nemocnice.  

Jeden z útočníků dostal trest deset měsíců vězení s podmíněným odkladem na dva roky, druhý vyvázl se sedmiměsíčním trestem odloženým na dvacet měsíců.

VIDEO: Pietní setkání za zabitého Nikolase se změnilo loni v červnu v demonstraci proti Ukrajincům.

Fotogalerie
13 fotografií
Roma Nikolase.
Video
Video se připravuje ...

Stovky lidí se v Brně sešly uctít památku zabitého Roma Nikolase. Hynek Zdeněk