„Upřímnou soustrast příbuzným. Nikolase jsem znal a byl to super kluk. Byl bych ovšem moc rád, kdyby se vášně v Brně uklidnily a lidi nechali všechno na policii, která případ vyšetřuje,“ řekl Erin Kováč v exkluzivním rozhovoru pro Blesk.cz a podpořil tak další romské aktivisty, kteří nabádají ke klidu.

Video
Video se připravuje ...

Romský aktivista Erin Kováč (46) vyzývá k zrušení protiukrajinské demonstrace v Brně. Autor: Jiří Nováček

Vyzval zároveň k okamžitému odvolání a zrušení demonstrace, kterou v sobotu ohlásili Romové do centra Brna. Považuje ji za nesmyslnou a nebezpečnou. Vášně, které Brnem otřásají již nyní, mohou totiž přerůst v nekontrolovatelné násilí a sérii krvavých odvet.

Kováč: Nikolas by to takhle nechtěl

„Moc bych chtěl dopředu varovat. Aby nedošlo k potyčkám. Hlavy jsou horké. Je třeba se zklidnit. Nikolas, jak jsem ho znal, by tohle nechtěl. Chtěl by, aby se vše vyšetřilo spravedlivě,“ zdůraznil Kováč s tím, že by rozločení s romským mladíkem mělo proběhnout v klidu a důstojnosti.

Podle Kováče není v pořádku, aby Romové a Ukrajinci řešili věci vlastními silami. „Vznikne panika a dopadne to špatně,“ varoval. Pořadatelka sobotní demonstrace Žaneta Plachetková ve středu oznámila, že akci ruší. "Akorát se toho chytili ti nesprávní lidé, kteří celou akci převrátili," prohlásila Plachetková podle webu Romea.

Pomáhá Romům i Ukrajincům

Kováč, který neúspěšně kandidoval i na prezidenta, stojí uprostřed obou znesvářených táborů. Pomáhá totiž Romům, jimiž je brán jako autorita a zároveň organizoval i humanitární pomoc na Ukrajinu v prvních měsících války.

„Je špatně, když mi volají ukrajinské maminky a říkají, že zůstaly doma a že mají strach jít s dětmi ven. To stejný od Romů. Chápu, že je hrozné, když vám umře dítě. Ale udělal to jeden konkrétní člověk a ten se musí potrestat. Ale k tomu máme policii a musí to odsoudit soud, nikoliv ulice,“ zdůraznil.

Fotogalerie
12 fotografií