Romové nejprve uspořádali městem poklidný protestní pochod. Poté došlo na Dominikánském náměstí k potyčce, kterou měli vyvolat Romové. Podle očitých svědků mělo jít zřejmě o odvetu za vraždu jejich kamaráda.

„Na nároží Dominikánského náměstí u svatomichalského kostela byla skupina přibližně dvaceti lidí, která se podle svědka projevovala velmi emotivně. Někteří z přítomných prý dokonce házeli židlemi,“ uvedl mluvčí strážníků Jakub Ghanem. Strážníci na místo vyslali hned pět autohlídek, posílili je i policisté.

Útočníka obvinili z vraždy

Soud v úterý dopoledne shledal podle mluvčí soudu Petry Láníčkové důvody vazby útěkové. „Proti uvedenému rozhodnutí zatím nebyla podána stížnost, jak obviněný, tak státní zástupce si ponechali lhůtu,“ uvedla. „Muž je obviněn z vraždy," řekl policejní mluvčí Pavel Šváb.

Vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková vyjádřila na twitteru lítost nad úmrtím mladého člověka v Brně. Zároveň vyzvala Romy k zachování klidu a k tomu, aby nepaušalizovali s ohledem na národnost pachatele. „Vždyť proti paušalizaci sami dlouhodobě bojujeme,“ napsala na twitter.

Několik verzí tragédie

Případ vraždy je na samém počátku. Po sociálních sítích zatím kolují nejrůznější informace a zaručené zprávy, co sobotnímu incidentu, který vyvrcholil smrtí Nikolase D., předcházelo.

Jedna z nich hovoří například o tom, že Romové pouštěli hudbu nahlas v tramvaji a řidiče informoval o nestandardní situaci dispečink. „Žádný řidič se s ničím takovým na dispečink neobrátil,“ vyvrátila mluvčí brněnského dopravního podniku Barbora Doležalová.

Extremisté se přiživují

Na sobotu svolali Romové demonstraci na památku zemřelého mladíka. Strážci zákona už nyní varují před možnými konflikty, které mohou vzniknout.

Na tragickém úmrtí se přiživují jindy protiromsky orientované skupiny i lidé s protiukrajinským smýšlením. K situaci se vyjádřil na twiteru i ministr vnitra Vít Rakušan. „Princip kolektivní viny je stejně zavrženíhodný jako násilí samo,“ dodal. Smrt muže podle něj policie vyšetřuje standardními postupy.

 VIDEO: Partička mladíků se servala v Brně přímo před kamerou městské policie.

Fotogalerie
8 fotografií