„Vyhasl mladý lidský život a jen proto, že poslouchal svou oblíbenou hudbu. To by se nemělo stát nikomu. Není normální, aby někdo běžně chodil po Brně ozbrojen nožem. My nože nenosíme,“ zdůraznili pořadatelé pietní akce.


Hněv davu se snesl na prezidenta republiky. „Když byl na Slovensku zavražděn gay, přišla jeho památku uctít prezidentka Čaputová. Prezidenta Pavla ale zřejmě vražda Čecha nezajímá. To přitom sliboval, že bude prezidentem všech,“ upozornili Romové, kteří ho na dálku vypískali.

Video
Video se připravuje ...

Stovky lidí se v Brně sešly uctít památku zavražděného Roma Nikolase. Hynek Zdeněk

Pořadatel akce Josef Daniel vyzval přítomné k minutě ticha, po ní vystoupilo několik řečníků, přičemž Romové dávali velký pozor na to, kdo se chopí mikrofonu. „Nechceme, aby se akce zvrhla,“ vysvětlili.


Nikolas D. (†23) zemřel v sobotu 10. června při cestě na ohňostroj na Brněnské přehradě. Dostal se tam do potyčky s Ukrajincem, kterému vadila jeho hudba. Pobodán byl i další Rom, ten je podle pořadatelů akce stále v nemocnici. Romové svolali kvůli smrti Nikolase demonstraci, tu ale pak odvolali s tím, že se s mladíkem rozloučí pouze tichou pietou.
Fotogalerie
14 fotografií