Rozloučení s Nicolasem probíhalo ve Velké obřadní síni, pozůstalí a přátelé zaplnili veškeré lavice a tísnili se i vzadu u dveří. Tragicky zesnulý mladík bude navždy odpočívat v bílé rakvi, která byla obsypána záplavou věnců a květů většinou v bílé či béžové barvě na znamení jeho mladosti.

Smuteční síní zněly nejprve Nicolasovy oblíbené anglické písně, později i romské. Do toho byly slyšet jen vzlyky a pláč.

Špinarová a modlitba

Kněz při obřadu nejprve citoval z evangelia sv. Lukáše, poté věnoval slova zemřelému mladíkovi: „Nicolas patřil nejen rodičům, ale byl i velmi tvůrčím člověkem. Pláčí teď nejen rodina a přátelé, ale nad životem Nicolase teď pláče i Ježíš.“ Pohřeb probíhal ve velmi smutné, ale poklidné atmosféře.

Video
Video se připravuje ...

Pohřeb Nicolase (†23), z jehož vraždy, která se odehrála u Brněnské přehrady, je obviněn Ukrajinec (37). Jiří Nováček

Po obřadu se vydal smuteční průvod směrem k rodinné hrobce. Nad hrobem opět promluvil kněz a když zřízenci spustili rakev do země, naposledy se rozloučila i maminka. „Milujeme tě, Nicolásku," řekla a vypětím i horkem se zapotácela. Tenkrát na západě od Věry Špinarové byla poslední píseň a závěrem kněz odříkal Otčenáš.

Obviněný je ve vazbě

Mladého Roma minulý týden měl zavraždit po rozmíšce v tramvaji a následné potyčce u zastávky MHD v Brně-Bystrci nožem Ukrajinec (37). Ten byl okamžitě zatčen a čeká na soudní proces ve vazbě. Zrněn byl i Nicolasův bratr, toho ale po ošetření propustili z nemocnice.

Vražda mladíka vyvolala u části Romů i Brňanů protiukrajinské reakce a komunity to rozdělilo. Minulou sobotu přišlo asi tisíc lidí na prostranství před Janáčkovým divadlem v Brně na mrtvého Roma zavzpomínat.

 

Z piety demonstrace

Pieta se ale zvrhla v protivládní demonstraci, i když mělo jít o poklidné setkání. Původně plánovaná demonstrace byla totiž zrušena. V Praze se ten den odpoledne na společném happeningu sešlo kolem čtyřicítky lidí.

Romské osobnosti a organizace opakovaně připomínají, že nelze odsuzovat celou menšinu za čin jednoho člověka. Vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková už dříve řekla, že má důvěru v policejní vyšetřování.

Fotogalerie
47 fotografií