Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi propadli panáčkům s velkými hlavami. Daniel jich má přes tisíc

Autor: Andrea Ulagová - 
20. ledna 2019
07:05

Daniel (32) sháněl před rokem nějaký dárek pro své děti a narazil na figurky s velkou obdélníkovou hlavou ve strnulé pozici. V té době ještě netušil, že jde o popkulturní hit, který dobyl svět a dostal se i do Česka - figurky Funko POP. Zatímco ještě před třemi lety byste je u nás v obchodech těžko hledali, dnes už se jimi obchodníci zásobují. Cena se u nás pohybuje okolo 350 korun. Některé figurky se ale během let staly natolik žádáné, že za ně sběratelé neváhají utratit stovky tisíc korun.

Daniel pro Blesk Zprávy vypočetl, že má doma už 1091 Funko POP figurek. V době, kdy tento text čtete, jich bude možná už o pár víc.

„S ohledem na velikost sbírky je mám prakticky všude. Figurky, které jsem vybalil z krabičky, mám doma a ostatní, nevybalené, mám uskladněné v práci,“ směje se mladý muž. První figurky svým dětem koupil přitom před rokem. Pak sháněl na doplnění sbírky kolekci Disney princezen a narazil na panáčky, kteří se líbili i jemu.

Nyní je Daniel majitelem zřejmě největší sbírky v Česku. „Není to závislost, je to koníček. Někdo sbírá známky, jiný mince, já „Popíky“,“ řekl Daniel Blesk Zprávám.

Ačkoliv se to může zdát jako velmi zvláštní koníček, Daniel má ve figurkách možná uloženou investici do budoucna. Pokud by se rozhodl nějaké své kousky prodat. I když průměrná cena jedné figurky ve světě je 9,99 dolaru (u nás se ceny pohybují od 300 do 399 korun za běžnou figurku), jiné kousky jsou daleko dražší.

Figurka za 140 tisíc korun

„Nejdražší je v mé sbírce figurka medvídka Pú z roku 2012, má cenu 125 dolarů (zhruba 2800 korun),“ říká mladý muž. Ovšem ta nejdražší Funko POP figurka je slon Dumbo z animované pohádky, který byl vydražen za 6750 dolarů (přes 140 tisíc korun). Firma, která „Popíky či Popky“ vyrábí, totiž ví, jak si zařídit aby hodnota některých kousků stoupala. Stačí je označit nálepkou „limitovanou edici“ a vydat jich jen pár.

Velký úspěch firmy začíná ve chvíli, kdy ji v roce 2005 odkoupil od jejího zakladatele Brian Mariotti. Mariotti už byl v té době vášnivý sběratel figurek a také majitel nočního klubu, co toužil mít vlastní licencovaný produkt.

V historii Funko Popek se vyzná další sběratel z Česka, Mirek (30). „Úplně první Funko POP figurky byly představeny na Comic Conu v San Diegu v roce 2010, tedy v té podobě, v jaké je známe - tedy s typicky zvětšenou hlavou. Majitel koupil licenci od Marvelu, DC a Lucasfilmu, který byl majitelem značky Star Wars,“ zmínil.

Britská královská rodina i kandidáti na prezidenta

Figurky se staly velmi rychle hitem. Proč? „Jsou podstatně cenově dostupnější než většina jiných sběratelských figurek, výběr je obrovský a stále narůstá,“ vysvětlil Blesk Zprávám Mirek, který má doma „pouze“ 480 kousků. Pyšní se ale desítkou vzácných exemplářů, z nichž nejdražší je ze seriálu Hra o trůny, v ceně 100 dolarů (cca 2100 korun) 

Mariotti postupně začal odkupovat další a další licence - mezi Funko POP figurkami najdete postavy z hraných i animovaných filmů a seriálů, z her, postupně dostali své figurky hudební kapely, zpěváci, sportovci a dokonce britská královská rodina, vydána byla i série figurek kandidátů na amerického prezidenta.

Kromě běžných figurek si můžete koupit i různé speciální edice, vzácné kousky jsou k dostání pouze v některých obchodech nebo na popkulturních akcích. Firma začala postupně rozšiřovat svoje produkty, dnes už prodává i plyšáky nebo klíčenky - nicméně typická strnulá póza a velká hlava bez úst zůstala.

Peníze sběratelé raději nepočítají

Na dotaz, kolik už Daniel a Mirek za figurky zaplatili, oba odpověděli, že to raději nepočítají. „Když už jsem jich měl tisíc, chtěl jsem skončit, ale jak vidíte, pokračuji dál. Nechci počítat, kolik jsem za to dal, protože bych asi pak nepokračoval,“ přiznal s úsměvem Daniel. Ve světě se sběratelům Funko POP figurek říká FUNatics.

„Těžko se dá popsat, proč si pořád kupuji další. Jakmile si koupíte jednu, následuje druhá, dvacátá a už nemůžete přestat, to vám potvrdí každý sběratel,“ řekl Mirek s tím, že tomu pomáhá také to, že firma chrlí další a další „Popíky“ a lidé si tak zřejmě nemohou pomoci. Sám majitel firmy nazval svoje výrobky „drogou pro sběratele“. 

Firma roce 2017 vydělala půl miliardy dolarů a dá se předpokládát, že zisk ještě poroste. Pomáhají tomu i čeští prodejci, kteří si všimli popularity a začali postavičky objednávat a prodávat.

Krabičku rozhodně nevyhazujte

„Někteří čeští prodejci ale bohužel natolik lační po zisku, že se neostýchají prodávat za naprosto přemrštěné ceny i na české poměry,“ varuje Mirek.

Funko POP se staly velmi dobrým výdělečným byznysem i mezi sběrateli. Daniel a Mirek zatím pouze sbírají, někteří už ale nakupují figurky do zásoby, aby je pak za čas mohli draze prodat. A investice se vyplatí. Pokud zrovna nevlastníte výše zmíněného Dumba, ale máte např. stříbrného Batmana z roku 2015, nadšenci vám za něj nabídnou 1600 dolarů, tedy 36 tisíc korun.

Ale pozor, nesmíte figurky vyndat z krabičky, případně pokud ano, neměli byste ji vyhazovat. Funko POP tak okamžitě ztrácí na ceně. Firma ale myslela i na tohle a tak se nemusíte bát, že byste obal při vyndavání figurky nějak poškodili, protože má velmi dobrý otevírací mechanismus.

Video  „Prach utírám týden.“ Sběratel Jaroslav (31) žije v obklopení figurek  - David Budai, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...