Vše začalo před 17 lety. „Tehdy jsem si nechala pár lahviček od běžných parfémů, které normálně koupíte v krámech. Říká se, že když máte tři kusy, už v tom jedete. Můj dědeček byl sklář, takže to mám asi v genech,“ říká Štollová, jak se ke sběratelství dostala.

Srdci nejdražší z celé sbírky je jí římská fiola datovaná do období po roce 100 n. l. Tehdy Římu vládl císař Traianus, což byl první císař, který nepocházel z Itálie, nýbrž z provincie Hispánie. Římská říše v tomto období také dosáhla svého největšího územního rozsahu, ovládala i celý Egypt.

Propadla českému sklu

Právě odtud - z města Karanis - Štollové fiola pochází. „Je to 10 cm vysoká štíhlá lahvička z irisovaného skla. Jde o to, že při tavení skla se sráží plyny různých kovů a ty vytvoří povrch podobný mastné skvrně,“ vysvětlila Štollová.

Nejvíce ale „propadla“ českému parfémovému sklu „Zajímá mě především období 1930 až 1940. V té době tady existovala spousta firem vyrábějící flakony na parfémy. Byla obrovská variabilita, což je pro sběratele zajímavé. Tyto lahvičky jsou zdobné, mají umělecký nádech a je to pastva pro oči,“ přiznává sběratelka. Ta má flakony po celém domě a ve speciální místnosti v suterénu. Rodina ji v jejím koníčku podporuje. „Vědí, že tyhle krásné věci mi dávají druh potěšení,“ dodala Štollová.

Nejstarší
Lahvička na parfém z Egypta kolem roku 800 př. n. l.
Autor: Blesk:Zbyněk Schnapka

Lahvička na parfém z Egypta kolem roku 800 př. n. l. Vykopala se v nalezišti v Sakkara u Káhiry, ale pochází z lokality Kóm Ombo v jižním Egyptě, kde sloužila kněžím při obřadech. Odtud se pak nějak dostala do Sakkáry. Lahvička je 6 cm vysoká. Zdobí ji sedící bůh Sobek s krokodýlí hlavou. Jde o boha, který chránil řeku Nil.

Nejoblíbenější
Flakony od firmy Halama z roku 1936.
Autor: Blesk:Zbyněk Schnapka

Tím je flakon z roku 1936 od firmy Halama ze Železného Brodu v severních Čechách. Lahvička je 17 cm vysoká. Vyrobena je z malachitového skla, které bylo typické pro výrobu flakonů v této době. Na lahvičce je vylisovaný motiv ženy s andělem a květy. Nejoblíbenější je proto, že flakon se líbí svým uměleckým ztvárněním.

Nejexotičtější
Červená parfémová lahvička z Číny z roku 1900.
Autor: Blesk:Zbyněk Schnapka

Je červená parfémová lahvička z Číny z roku 1900. Je vysoká 7 cm. Jde o řezbu v laku. Lahvička je vyrobena z několika vrstev laku, do kterých se prořezávají různé tvary. Některé tyto lahvičky se používaly nejen na parfémy, ale také na uskladnění šňupacího tabáku.

Nejstarší české
Soubor flakonů z České Lípy z roku 1860.
Autor: Blesk:Zbyněk Schnapka

Soubor flakonů z České Lípy z roku 1860. Zdobily se zlatem, smaltem a zasazovaly se do filigránů z pravého zlata a pak sloužily jako přívěsek na řetízek. Zajímavé na nich je, že se našly na skládce a pak se prodávaly na aukci. Tady si je Štollová koupila.

Nejkurióznější
Flakony firmy Laliqie z roku 1980.
Autor: Blesk:Zbyněk Schnapka

Komplet flakonů firmy Lalique z roku 1980. Jedná se o tři parfémové lahvičky. Jde o miniatury originálů flakonů francouzského šperkaře a skláře René Laliqua. Lahvičky jsou zdobené zvířecími hlavami a těly nahých žen. Komplet získala před osmi lety přes inzerát od muže z Prahy.

Nejzdobnější
Kolekce flakonů z Jablonce nad Nisou z let 1970 až 1990.
Autor: Blesk:Zbyněk Schnapka

Kolekce flakonů z Jablonce nad Nisou z let 1970 až 1990. Lahvičky jsou zdobené filigránem a bižuterními kameny. Jsou různých tvarů a barev a mohou být zdobeny i malovaný, porcelánem. Do sbírky je získala před 10 lety na aukci.

Nejzajímavější
Lahvičky od parfému Opium darované zpěvačkou Lucie Bílou i s věnováním.
Autor: Blesk:Zbyněk Schnapka

Lahvičky od parfému Opium darované i s věnováním Lucií Bílou, který zpěvačka používá. Parfém byl uvedený na trh v roce 1977. Počítalo se s tím, že se začne prodávat v USA. Jenže kvůli protestům spojených s jeho názvem, byl poprvé uveden na trh v Evropě. Parfém s orientální vůní tady zazářil.