Přesvědčilo o tom nedávné ostravské celostátní setkání všech sběratelských oborů. To nabídlo starožitnosti, filatelii, pohlednice, mince, odznaky, militaria, staré knihy, fotoaparáty, obrazy, hodiny, hračky, vláčky, autíčka, sklo, porcelán, kuriozity, ale i skvosty.

„My nabízíme panenky a hračky, s nimiž si už tak nehrajeme. Za utržené peníze si můžeme koupit zase něco jiného, i tu na blešáku se rozhlížíme, co bychom si pořídily,“ řekla jedna z nejmladších prodejkyň Sofie Váňová (11) z Kopřivnice.

Je to zábava

Za pultem s ní stála kamarádka Andrea Krejčiříková (12). „Je to zábava a velký šrumec. Tolik lidí jsem dlouho pohromadě neviděla,“ udivilo Andreu. Za pouhé čtyři hodiny se protočily na bleším trhu na 2000 lidí.

Pořadatelem je Jiří Genzer (64) z Nového Jičína. „V Ostravě jsme tradici založili před 16 lety. Předtím jsme je dělali v Olomouci a Novém Jičíně. Těší nás, že je zájem i ze strany vystavovatelů i veřejnosti,“ řekl J. Genzer.

Prodejci mohou obchodovat pouze s vlastním použitým zbožím, které chtějí zpeněžit. K tomu nepotřebují živnostenský list. Tento prodej je brán jako koníček.

VIDEO: Fenomén sběratelství. „Prach utírám týden.“ Sběratel Jaroslav (31) žije v obklopení figurek.

Video
Video se připravuje ...

„Prach utírám týden.“ Sběratel Jaroslav (31) žije v obklopení figurek David Budai, Aleš Brunclík