Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Velká kontrola hraček prodávaných v Česku: U 70 procent odhalili nedostatky

Autor: Mii, ČTK - 
8. ledna 2019
11:44

Jen málokterá hračka prodávaná na českém trhu splňuje všechny předpisy, které by měla. Často chybí údaje o výrobci či dovozci, nebo postrádá varovné upozornění v češtině. V úterý na to upozornila Česká obchodní inspekce (ČOI), která v loňském třetím čtvrtletí zkontrolovala 1032 modelů hraček pro děti do 14 let. U 67 % zjistila nedostatky.

Celkem inspekce odhalila problémy u 686 modelů a 335 jich zakázala prodávat. „U některých modelů hraček se dlouhodobě opakují stejné nedostatky. Hračkám chybí přesná identifikace či značka shody CE, není uveden jejich výrobce, případně ani dovozce do EU,“ uvádí ČOI v tiskové zprávě.

Podle České obchodní inspekce je většina hraček špatně označená Podle České obchodní inspekce je většina hraček špatně označená | Česká obchodní inspekce

Dalším problémem je absence varovných upozornění. „Výrobky postrádají varovná upozornění, případně jsou tyto informace na hračkách uvedeny pouze cizojazyčně. Inspektoři ČOI se také často setkávají s tím, že u jednoho modelu hračky se kumuluje více administrativních závad,“ vysvětluje ředitel inspekce Mojmír Bezecný.

Z celkového počtu 1032 kontrolovaných hraček ve 413 případech nebyl dostatečně identifikovaný výrobce hračky a ve 343 případech nebyl identifikovaný dovozce. Ve 248 případech byly zjištěny nedostatky v průvodní dokumentaci a ve 184 případech nebylo správně uvedeno, o jaký typ hračky jde.

ČOI obchodníkům a distributorům uložila za nedostatky celkem 227 pokut ve výši téměř dva miliony korun.

Zobrazit celou diskusi