Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

„Zvládnu to i v hábitu!“ Mniši v nové výzvě skáčou přes švihadlo a žonglují

Autor: Darina Jíchová - 
4. ledna 2019
17:45

Japonsko zaplavila nová výzva, se kterou přišli tamní buddhističtí mniši. Sociální sítě zaplňují videa mnichů, kteří ve svých kimonech provádějí různé aktivity od žonglování přes jízdu na skateboardu až po skákání přes švihadlo. Kampaň vyvolala pokuta, kterou dostal jeden z mnichů za řízení v kimonu, podle policie dlouhý hábit není pro řízení vozu vhodný, uvedl deník The Guardian.

Mniši chtějí ukázat, že jim oděv nijak nepřekáží v pohybu. Jde o reakci na incident, ke kterému došlo v prefektuře Fukui na západu Japonska. Policejní hlídka zastavila mnicha, strážníci mu udělili pokutu, kterou zdůvodnili tím, že „dlouhý šat omezuje jeho pohybuschopnost“, a mohl by tak způsobit nehodu. Měl zaplatit v přepočtu 1244 korun.

Japonští mniši a jejich výzva Japonští mniši a jejich výzva | reprofoto/twitter

Mniši jako nová senzace internetu

Buddhistické mnichy ale jednání policie pobouřilo a rozhodli se vystoupit na obranu svého bratra. Na svých profilech začali sdílet různá videa, některá přímo atletická. Skákají přes švihadlo, žonglují, dělají přemety, boxují nebo jezdí na rotopedu, jiní jsou klidnější, v krátkých snímcích hrají na flétnu, kytaru nebo bubny. Své příspěvky doplňují hastagem #sōidedekirumon, česky „Zvládnu to i v hábitu“.

Uživatelé Twitteru ocenili především mrštnost mnohých mnichů. Jiné zajímalo, zda by se policie takto přísně zachovala ke každému v dlouhých šatech. Mniši se rázem stali senzací internetu a inspirovali i další Japonce, kteří se k výzvě připojili.

Pokuta možná skončí u soudu

Reportéři z deníku Jomiuri Šimbun vyzpovídali mnicha, jehož pokuta celou akci začala. Muž si nepřál být jmenován. Uvedl, že měl na sobě kimono dlouhé ke kolenům a že mu za 20 let, co má řidičský průkaz, nepřišlo, že by ho hábit nějak omezoval.

Případ není ani zdaleka u konce, protože mnich pokutu odmítá zaplatit. Neuposlechl ani opakované výzvy policie. Hrozí mu žaloba za porušení pravidel silničního provozu. Mnich sdělil novinářům, že pokud dojde k soudu, bude se obhajovat právě tím, že ve svém hábitu může řídit bez problémů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi