Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Šmejdi se stahují z předváděcích akcí. „Řádí“ hlavně na internetu, varuje ČOI

Autor: ČTK - 
2. ledna 2019
10:38

Podvodné firmy se podle České obchodní inspekce stahují z provozování předváděcích akcí, tzv. šmejdi se přesouvají na internet. Ve 3. čtvrtletí loňského roku provedla Česká obchodní inspekce (ČOI) 16 kontrol a porušení právních předpisů zjistila u třech z nich, tedy u téměř 19 procent případů. Oproti 2. čtvrtletí je to snížení téměř o deset procentních bodů. ČOI to uvedla v tiskové zprávě.

Důvodem poklesu zájmu je především novela zákona z roku 2016, která zakazuje prodejcům žádat peníze z uzavřené kupní smlouvy ihned na předváděcí akci. Platbu nebo její část mohou prodejci žádat teprve až sedm dní poté.

Ve čtyřech případech se jednalo o porušování zákonem stanovených oznamovacích povinností, kdy prodávající neoznámili konání akce České obchodní inspekci. V jednom případě organizátoři nedodrželi povinnost uvádět v pozvání k účasti na akci zákonné náležitosti jako například adresu místa konání předváděcí akce.

Výrazně se ve 3. čtvrtletí snížila také výše udělených pokut. Inspekce „šmejdům“ udělila jen dvě pokuty v hodnotě 112.000 Kč. Např. ve 2. loňském čtvrtletí ČOI organizátorům uložila pokuty za 2,3 milionu korun.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

604586155 ( 4. ledna 2019 17:11 )

Kolébkou Šmejdů je Mělník. Činnost tzv. Šmejdů není žádné neslušné či nepoctivý prodej, nebo nekalá obchodní praktika, ale nemilosrdný, zákeřný a nelegální byznys, založený na bezcitném, a brutálním drancování předem vytipovaných obětí. Byznys - založený na mafiánských praktikách a na cíleném a systematickém poškozování tuzemských i zahraničních osob a daňových únicích. Byznys - opírající se o předem připravenou marnost ve vymahatelnosti práva. Byznys, který ve formě organizovaného zločinu, destabilizuje naší ekonomiku, znevažuje normální podnikání, drancuje společnost a díky letité toleranci ze strany státu narušuje důvěru slušných a poctivých občanů ve stát.Tzv. „Šmejdi“ jsou hyeny s lidskou tváří, které poškozují naší zemi hospodářsky, morálně i politicky. Oporou šmejdů je nezájem zákonodárců, nezájem politiků, nečinnost policie, fatální selhání státního zastupitelství – které nejspíš vidět neumí, nechce nebo nesmí. Jedině státní zástupci tak měli rozpoznat, že k ochraně veřejného zájmu před zločineckou organizací „Šmejdů“ jsou jiné prostředky, než aplikace trestního práva zcela nedostatečné a neúčinné a že jedině státní zástupci mohou realizovat právo státu na stíhání osob, které se měly dopustit trestných činů. Problematika "Šmejdů" je současně obrovská výzva pro ministry financí, spravedlnosti i vnitra. Paní Schillerová, pane Kněžínku, pane Hamáčku - prosím využijte svých širokých oprávnění a konejte. Jsem připraven k jakékoliv pomoci, s pozdravem Zbyněk Prousek, agent-antismejd@seznam.cz.

Zobrazit celou diskusi