Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na pouťové hračky si posvítili inspektoři. Vyhmátli padělky za 200 tisíc

Autor: Mii - 
14. června 2018
14:03

Téměř 400 kusů padělaného zboží našla Česká obchodní inspekce Jihočeského kraje a Vysočiny (ČOI) na pouti ve Žďáru nad Sázavou a Chýnově. Provedla deset kontrol a všech deset kontrolovaných prodejců porušilo zákon - nejčastěji nabízeli padělané zboží v hodnotě originálů 205 657 korun. Inspekce o tom ve čtvrtek informovala v tiskové zprávě.

Inspekce kontroly provedla ve dnech pracovního volna. Chtěla jimi zjistit, zda obchodníci plní povinnosti stanovené pro prodej na poutích. Navštívila tak deset subjektů a ve všech případech zjistila pochybení, konkrétně porušení zákona o ochraně spotřebitele a v jednom případě porušení zákona o technických požadavcích na výrobky.

Nejčastějším prohřeškem byla nabídka a prodej padělaného zboží. Nabízelo je pět obchodníků, u kterých zjistili 375 kusů výrobků s ochrannými známkami. Nejčastěji šlo o hračky Pokémon, Sponge Bob, Minions, LEGO, Angry Birds a Disney Frozen, a mikiny Minecraft, Monster Energy, Gas monkey Garage, Jack Daniel´s Old no 7 BRAND.

Při porušení zákona o technických požadavcích na výrobky inspekce vydala zákaz jejich distribuce. Ve dvou případech bylo prokázáno porušení informačních povinností u výrobků, u kterého inspektoři také vydali zákaz prodeje. Dále bylo ve dvou případech zjištěno, že prodávající nevydal na žádost zákazníka doklad o zakoupení výrobků. ČOI na místě uložila čtyři pokuty ve výši 6000 korun. Další porušení bude řešit ve správním řízení.

Chybovali i prodejci v Budějovicích

Není to poprvé, co inspekce zjistila porušení zákonů při všech kontrolách, které provedla. Podobná situace nastala před dvěma týdny v Českých Budějovicích, kde stejná inspekce odhalila porušení zákona u sedmi prodejců z celkových sedmi kontrolovaných. Tehdy kontroly provedla k příležitosti půlmaratonu, který se ve městě konal. Nejčastěji šlo o nedodržení zásad poctivosti prodeje.

Zobrazit celou diskusi