Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Nigérii zuří konflikt mezi farmáři a pastevci. Vyžádal si 3641 obětí, ale vládu to prý nezajímá

Autor: ČTK, for - 
17. prosince 2018
06:52

Nejméně 3641 obětí si od začátku roku 2016 po celé Nigérii vyžádaly boje farmářů s polokočovnými pastevci. V nové zprávě o eskalujících násilnostech mezi těmito komunitami to v pondělí uvedla lidskoprávní organizace Amnesty International (AI). Většina zaznamenaných úmrtí je z letošního roku, vláda ale prý k problému přistupuje laxně.

Organizace zjistila, že 57 procent z 3641 evidovaných úmrtí nastalo v roce 2018. Poblíž dějišť útoků, které trvají i hodiny nebo celé dny, se prý často nacházely jednotky bezpečnostních složek, avšak se zásahem otálely.

Nigerijská vláda předvádí něco, co lze popsat jedině jako hrubou nekompetentnost, a selhala ve své povinnosti chránit životy svých obyvatel a ukončit stupňující se konflikt mezi pastevci a farmáři,“ uvedl ředitel nigerijské sekce AI Osai Ojigho.

Výzkum jeho kolegů prý ukázal, že útoky z posledních let byly dobře naplánované a koordinované, přičemž útočníci měli k dispozici i kulomety či samopaly AK-47.

Roli hraje území i víra

Podle agentury Reuters by mohl aktuální nárůst násilí promluvit do výsledků prezidentských voleb, které Nigérii čekají v únoru 2019. O obhajobu vítězství v nich bude usilovat současná hlava státu Muhammadu Buhari, který ale čelí obviněním, že neměří oběma stranám krvavého konfliktu stejným metrem.

Reuters vysvětluje, že Buhari pochází z etnické skupiny Fulbů, stejně jako velká část pastevců.Podle AI pak vláda selhává při vyšetřování mezikomunitního násilí a stíhání odpovědných osob, což přispělo k eskalaci bojů.

 

Reuters uvádí, že násilnosti jsou často vykreslované jako konflikt vycházející z etnických a náboženských rozdílů, neboť proti sobě stojí převážně muslimští Fulbové a převážně křesťanští farmáři.

Řada odborníků a politiků ale údajně kořeny konfliktu vidí v soupeření o půdu, které vyhrocuje jednak rozšiřování zemědělských aktivit, ale také klimatické změny.

 

 

zacoaproc ( 17. prosince 2018 13:37 )

Jen ať se vyvraždi. Tím líp.

tarrica ( 17. prosince 2018 12:05 )

Kde takový pastevec či farmář vezme peníze na samopal??? Na polích miny místo obilí a bojůvky místo obdělávání polí a chovu zvířat. Ani korunu na pomoc , ať se snaží sami.

diskutujici ( 17. prosince 2018 11:33 )

Farmari a pastevci, ale vybaveni tak, jako by byli minimalne v NATO.

krtekub ( 17. prosince 2018 10:31 )

Ať jdou povstalci makat a nečekají stále peníze od vlád zemí, které jejich zem tvrdě skrze jejich nefunkční zkorumpovanou vládu okrádají a drancují. To asi neumí a nechce se jim.

Zobrazit celou diskusi