Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Syna (23) exprezidenta Zumy obvinili z korupce. Přiznal schůzku, popřel úplatky

Autor: ČTK, pk - 
9. července 2018
11:31

Z korupce byl v ponděli obviněn syn bývalého jihoafrického prezidenta Jacoba Zumy, který byl sám v polovině února nucen odstoupit pod tlakem korupčních afér. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na právního zástupce Duduzaneho Zumy. Soud exprezidentova syna propustil na kauci 100 tisíc randů (163 tisíc Kč) a proces byl odročen na 24. ledna příštího roku. Syn bývalé hlavy státu chce obvinění u soudu napadnout.

Třiatřicetiletý Duduzane Zuma přiletěl do Jihoafrické republiky minulý týden z Dubaje, kde žije, kvůli pohřbu svého 25letého bratra. Obvinění se zakládá na tom, že se v roce 2016 údajně pokusil podplatit bývalého zástupce ministra financí Mcebisiho Jonase.

„Schůzky jsem se účastil, ale o úplatcích nic nevím“

Jonas uvedl, že na schůzce, kterou Duduzane Zuma domluvil, mu Adžaj Gupta z indické obchodnické rodiny nabídl 45 milionů dolarů (990 milionů Kč), pokud přijme post ministra financí, napsal americký list The New York Times. Prezident Zuma krátce poté, v prosinci 2016, odvolal ministra financí Nhlanhlu Neneho, což se neblaze projevilo na burzovních trzích. Exprezidentův syn potvrdil, že se schůzky zúčastnil, ale odmítl tvrzení o úplatku.

Rodina Guptů hraje ústřední roli v obviněních, že se za devítiletého působení Jacoba Zumy ve funkci prezidenta z JAR stala kleptokracie. Zumův syn podle amerického listu působil jako spojka mezi hlavou státu a rodinou Guptů. Za tři roky od nástupu svého otce do úřadu stanul v čele jedenácti společností této indické rodiny. Guptové mu také pořídili jeho nynější luxusní rezidenci v Dubaji.

Jacoba Zumu ve funkci nahradil viceprezident a předseda vládní strany Africký národní kongres (ANC) Cyril Ramaphosa. Zumovo působení v prezidentském úřadu se podle agentury Reuters vyznačovalo ekonomickou stagnací a poklesem ratingu.

Z korupčních kauz spojovaných s Jacobem Zumou se nejčastěji připomíná renovace jeho soukromého venkovského sídla na náklady státní pokladny, další obvinění se týkají přijímání úplatků za nákupy stíhaček, hlídkových lodí a zbraní.

Protesty proti jihoafrickému prezidentovi:

 

 

 

Zobrazit celou diskusi