Vyhřátá pláž a třicetistupňové teploty. I tak se dají nakupovat dárky pod stromeček. Zjišťuje to stále více Čechů. „Na období prosince registrujeme zvýšený zájem cestovatelů do Spojených arabských emirátů. Nejčastějším druhem je pobytový zájezd do emirátu Ras al Khaimah spojený s návštěvou Dubaje. Zatímco Ras al Khaimah nabízí v tomto období klid a odpočinek s příjemnými teplotami mezi 25 až 30 stupni, tak Dubaj je v předvánočním období ideálním místem pro nákup dárků,“ říká Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK Blue Style.

Stejně jako u nás, i v Dubaji se ale obchoďáky plní i po Vánocích. „Zajímavé je, že podobně velký zájem je o Dubaj i po vánočních svátcích, konkrétně po období 26. prosince, kdy v místních obchodech začínají mohutné výprodeje,“ dodává Pátek.

 Burdž Khalifa

Nejvyšší budova planety se tyčí do výšky 828 metrů a nachází se 100 metrů od nákupního centra Dubai Mall. Vstupenku na ni koupíte za přibližně 600 korun a doporučujeme rezervovat si návštěvu předem. Pokud si ji chcete prohlédnout jen zvenčí, nabízí se pohled z mostu do tradičního obchodního domu Souk Al Bahar s orientálním zbožím. Uvidíte totiž zároveň i zpívající fontánu Dubai Fountain, největší světelnou a vodní show na světě.

Nákupní festival

Letos od 26. prosince do 26. ledna proběhne již čtyřiadvacátý ročník Dubai Shopping Festivalu, který každoročně láká zákazníky z celého světa, a Češi nejsou výjimkou. Program nákupního festivalu se odehrává nejen v Dubai Mall, ale i v ostatních obchodech po celé Dubaji. Součástí jsou slevy a výhodné nabídky, ale i různé soutěže, tomboly s ohromnými cenami, například luxusními automobily, zlatem či vysokou finanční hotovostí. Měsíční doprovodný program zahrnuje celou řadu zábavných akcí pro rodiny s dětmi, velkolepé ohňostroje či bezplatné vstupy na vybrané místní atrakce.

Dubai Mall

Největší nákupní centrum na světě je jedním slovem ohromné. A můžete tu příjemně strávit celý den. Najdete tu více než 1,1 milionu čtverečních metrů nákupní plochy a více než třináct set obchodů. Oblíbená je především Fashion Avenue, bulvár nejvyhlášenějších módních značek, kde se vám z vystavených modelů i jejich cenovek snadno zamotá hlava.

A když vám vyhládne, určitě si vyberete v jedné z více než 200 restaurací všech možných kuchyní světa. Pro dezert pak můžete zabrousit do největšího obchodu s cukrovinkami na světě s rozlohou 930 m2. Nákupy a jídlo ale nejsou vše, co se tu dá dělat. Už jen procházka obchoďákem je skvělý zážitek. A nemusíte ani nic platit.

Maskotem centra je DubaiDino, výjimečně zachovalá kostra obrovského 155 milionů let starého brontosaura. Narazíte tu i na obří umělý vodopád, nebo korálový útes. Ten je volně přístupnou součástí mořského akvária s 33 tisíci živočichy včetně 400 žraloků a rejnoků. Vstupné stojí přibližně 350 Kč. Za stejnou cenu si v Dubai Mall můžete na téměř dvě hodiny zabruslit na ledovém kluzišti o velikosti hokejového stadionu. Volně přístupný je i VR Park, park virtuální reality se 7000 m2 plochy plné virtuálních her všech žánrů. Když budete chtít hrát, zaplatíte okolo 950 Kč za den.

Tradiční arabské trhy Deira

Jedním z nejlepších míst na nákupy v Dubaji je stará čtvrť Deira. Lákají sem především tradiční arabské trhy, které tu zabírají celé ulice. Právě tady zažijete exotiku se všemi vůněmi a zvuky. Svou ulici tu mají látky, koření z celého světa nebo zlato. Právě ve zlaté ulici najdete i světový unikát, největší zlatý prsten světa.

Ras al Khaimah

Luxusní hotely, vyhřáté moře, zlatý písek a klid, který v jiných emirátech nezažijete. Ras Al Khaimah není rušné město, jako Dubaj. A právě díky tomu si tu od ruchu velkoměsta výborně odpočinete. Zato tu můžete vyrazit na výlet do pouště nebo do hor, na via ferratu, nebo se z vrcholu nejvyšší hory Emirátů, Jebel Jais, svézt na nejdelší zip line světa. A do města mrakodrapů je to odsud jen 45 minut autem.

VIDEO: Dubajské zábavní parky