Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Abú Zabí: Zářivá perla pouště

/
  • Zářivá perla pouště: Abú Zabí
    21. září 2018 ● 07:00

    Fata morgana. Přelud v poušti. Tak neskutečně působí Abú Zabí, největší ze sedmi částí Spojených arabských emirátů (SAE). Architektonická perla zářící v bílém písku je však skutečná a kdo touží po oáze luxusu, pak by měl zamířit právě sem.

  • 1.

    Parky a pláže

    Emirát Abú Zabí má více než 2000 udržovaných parků a zahrad. V nich se nachází přes 1000 druhů rostlin a živočichů. Pobřeží má délku více než 400 km, z čehož 10 kilometrů tvoří veřejné pláže.

    Pláž v Abú Zabí
    Autor: scom

  • 2.

    Stometrová duna

    Ve vnitrozemí se nachází město Al Ajn. Tato oblast se pyšní pozoruhodnou pouštní scenerií, která láká turisty z celého světa. Jedná se o 100 metrů vysokou písečnou dunu Rub Al Khali.

    Písečná duna Rub Al Khali.
    Autor: scom

  • 3.

    Velká mešita šejka Zayeda

    Rozkládá se na ploše 22 412 metrů čtverečních a pojme 41 tisíc věřících. Mešita byla otevřena v prosinci 2007 a je postavena především z bílého mramoru, který je vykládaný barevnými kameny. V sousedství běloskvoucího monumentu je hrobka šejka Zayeda, který mešitu financoval. Stála v přepočtu 13 miliard korun.

    Velká mešita šejka Zayeda
    Autor: scom

  • 4.

    Bohatství

    Abú Zabí je nejbohatší ze všech emirátů. Ve 40. letech se zjistilo, že má ložiska ropy. Nejprve se ji pokusili těžit v 50. letech na pevnině, ale přišlo se na to, že tam už je vyschlá. Ropu tedy začali těžit v moři. Nerostné bohatství stát vyvážel od roku 1962 do světa a vydělané peníze investoval do modernizace a rozvoje emirátů

    obchodní centrum Yas v Abú Zabí
    Autor: http://visitabudhabi.ae

  • 5.

    Obr mezi emiráty

    Abú Zabí se rozkládá na ploše 80 000 kilometrů čtverečních. Je tedy 17 krát větší než mnohem známější Dubaj a zabírá 87 % z celkové rozlohy SAE. Kromě toho je také nejlidnatější, žije zde 2,8 milionu obyvatel. Nejvíc lidí bydlí v hlavním městě, které se jmenuje Abú Zabí, na pobřeží Perského zálivu.

  • 6.

    Šejk a prezident

    Tento emirát je domovem vládnoucí rodiny Al Nahyan. Šejk Khalifa Bin Zayed al Nahyan je vládce Abú Zabí a prezident SAE. Vládne od smrti svého otce, šejka Zayeda od 3. 11. 2004. Dle časopisu Forbes je to 3. nejbohatší vládce světa. Jeho majetek činí zhruba 19 miliard dolarů, tedy asi 418 miliard korun.

    Šejk Khalifa Bin Zayed al Nahyan
    Autor: scom
    Fotogalerie
    18 fotografií

Články odjinud

Dnešní horoskopy