Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Šest pasažérů padalo ve výtahu 84 pater! Drama v sedmém nejvyšším mrakodrapu USA: Lidé plakali a modlili se...

Autor: csk - 
26. listopadu 2018
22:36

V nevídané drama se pro skupinku šesti lidí změnila návštěva vyhlídkové restaurace v sedmém nejvyšším mrakodrapu USA. Při cestě zpět se s nimi totiž utrhl výtah a padal 84 pater! 

K tragédii nescházelo mnoho. Jen co se za skupinou převážně mexických turistů zavřely dveře výtahu v nejvyšším, 95. patře mrakodrapu na adrese 875 North Michigan Avenue (donedávna se oficiálně jmenovala John Hancock Center), nejméně jedno z lan držících zdviž se přetrhlo!

Výtah ihned začal padat. „Byla to obrovská rychlost, k tomu se ozývalo strašidelné klapání a ze stropu padal hustý prach,“ popsal jeden z aktérů – Jaime Montemayor. „Byl jsem si jist, že tam všichni zemřeme!“ přiznává.

Probouraná zeď

Kabina se ale naštěstí nezřítila až na zem, s prudkým škubnutím zastavila v úrovni 11. patra! Zadrželo ji jedno ze záložních lan. Tím ale vyvstal další problém. V těchto poschodích jsou totiž nadzemní garáže, do nichž právě z 11. patra neústí dveře výtahu. Hasiči se tedy nemohli k uvězněným šťastlivcům dostat.

„Museli jsme vybourat betonovou zeď a až pak dveře vypáčit. Trvalo to skoro tři hodiny, byla to riskantní operace, protože kabina byla velmi nestabilní,“ popsal záchrannou operaci Patrick Maloney z chicagského hasičského sboru.

Nikdo z šesti lidí, mezi nimiž byla i těhotná žena, nebyl naštěstí zraněn. Na návštěvu Chicaga by však asi raději co nejdříve všichni zapomněli.

Zobrazit celou diskusi