Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Saúdský král po vraždě novináře: Rozhazuje miliardy napříč zemí a amnestoval vězně

Autor: ČTK, nkov - 
7. listopadu 2018
21:22

Saúdský král Salmán zahájil bezprecedentní týdenní cestu po království. V provincii Kasím ve středu amnestoval vězně, kteří si odpykávali tresty za finanční trestné činy. Oznámil také 600 projektů v hodnotě 16 miliard rijálů (97 miliard korun). To vše poté, co saúdský režim čelil výrazné kritice ze světa poté, co byl na saúdské ambasádě v Turecku zavražděn novinář Džamál Chášukdží.

Král Salmán se na podobnou cestu po své zemi nevydal od nástupu na trůn v roce 2015. Agentura AP připomněla, že Salmán vyrazil za poddanými v době, kdy Rijád čelí kritice kvůli vraždě novináře Džamála Chášukdžího.

Státní agentura SPA oznámila, že v Kasímu budou propuštěni jenom ti z vězňů, jejichž pohledávky nepřesahují milion rijálů (šest milionů korun). Vláda je za ně uhradí.

Projekty, které král ohlásil a které se týkají Kasímu, mají přispět k rozvoji zdravotnických zařízení, silnic, škol, bytů a další infrastruktury.

Připojil se i princ

V králově delegaci je i korunní princ Muhammad bin Salmán. Princ, který je ve funkci od loňska, od té doby zahájil reformy, které mají vymanit závislost saúdskoarabské ekonomiky na ropě.

V říjnu král obnovil výplatu odměn vládním zaměstnancům počínaje příštím rokem. Odměny byly zrušeny v době nízkých cen ropy v rámci úsporných opatření v roce 2016.

Saúdská Arábie mezitím dál vyšetřuje vraždu novináře Chášukdžího - prý s cílem postavit viníky před soud. Saúdská Arábie v Radě OSN pro lidská práva předala pravidelnou zprávu o dodržování lidských práv v zemi.

Chášukdžího případ vyvolal pochybnosti o vůli Rijádu věc skutečně vyšetřit. Saúdská Arábie zprvu popírala novinářovu smrt a přiznala ji až s velkým zpožděním. Chášukdží byl zabit při své návštěvě saúdskoarabského konzulátu v Istanbulu 2. října. Podle dosavadního šetření byl uškrcen a jeho tělo rozčtvrceno. Dosud se ale nenašlo a Saúdská Arábie k této věci mlčí.

Králův příkaz prokurátorovi

Šéf saúdskoarabské delegace Bandár Ajbán v Ženevě na jednání Rady OSN uvedl, že král Salmán nařídil prokurátorovi „případ vyšetřit podle platných zákonů a předvést viníky před soud“.

V tureckém vládním listě Sabah se však objevila informace odkazující na „důvěryhodné zdroje“, které tvrdí, že saúdskoarabský tým vyslaný do Turecka k vyšetřování ve skutečnosti ničil důkazy. Jde podle listu o 11 lidí, kteří do Turecka přijeli devět dnů po vraždě a mezi nimiž byli dva odborníci na chemii a toxikologii. „Tato skupina nepřijela do Istanbulu vnést světlo do okolností vraždy, ale zničit důkazy o ní,“ napsal Sabah. 

Předem naplánovaná vražda?

Zástupce USA, které mají v radě pozorovatelský status, v Ženevě odsoudil „předem naplánovanou vraždu“ Chášukdžího a řekl, že je důležité věc řádně vyšetřit. USA z HRC v červnu vystoupily na protest proti jejímu údajnému protiizraelskému zaměření.

Australská zástupkyně Sally Mansfieldová označila „zprávy o plánované vraždě za hluboce znepokojující“. Francouzský vyslanec François Rivasseau vyzval Saúdskou Arábii, aby „okamžitě ukončila praxi věznění a svévolného zatýkání“ novinářů a aktivistů a aby respektovala právo občanů na svobodu náboženského vyznání. Znepokojení nad vězněním Saúdských Arabů za jejich stížnosti na stav v oblasti lidských práv vyjádřily v debatě také Rakousko, Belgie a Dánsko.

Melberi ( 7. listopadu 2018 21:40 )

To je zločinný režim. To je třeba izolovat od okolí.

Zobrazit celou diskusi