Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Saúdové drtí zahraniční pracovníky. Služebnou popravili, Filipínky uvěznili

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
1. listopadu 2018
17:20

Saúdská Arábie je znovu pod palbou kritiky západního světa. Pobouření tentokrát vzbudila poprava indonéské služebné. Žena v sebeobraně zabila svého zaměstnavatele, který se ji pokusil znásilnit. Proti tamnímu režimu vystoupili nejen západní spojenci, ale také indonéská vláda. Oproti Indonésance, Filipínky zatčené na zakázané halloweenské party měly štěstí a z vězení byly propuštěné.

Deník Telegraph informoval o vlně protestů, která po popravě Tuti Tursilawatiové zaplavila Indonésii. Saúdové ženu odsoudili bez vědomí indonéské vlády, o výkonu trestu v zemi nikdo nevěděl. Dokonce ani rodina Tursilawatiové. Žena po sobě zanechala jedno dítě, jedná se o hrubé porušení mezinárodního protokolu ze strany Saúdů.

Indonésané poukázali, že to není poprvé, kdy Saúdská Arábie nerespektovala jinou zemi. Naráželi tím na měsíc starou vraždu opozičního novináře Džamála Chášukdžího (†59) na ambasádě v Istanbulu, kterou se Saúdové snažili ututlat. Tlak západních zemí je však přinutil přiznat, že brutální vražda byla jejich plánovanou akcí. Vyšetřování jeho smrti pokračuje.

Diplomatické pobouření a vztek Indonésanů

Případ Tursilawatiové Indonésané pečlivě sledovali, žena byla k trestu smrti odsouzena před sedmi lety. Služebná zabila muže, který se ji pokusil znásilnit. Jenže o popravě, která proběhla v pondělí, se dozvěděli až po jejím výkonu. Indonéská vláda uvedla, že neměli nejmenší tušení, že Saúdové popravu plánují. „Okamžitě jsme kontaktovali saúdského ministra zahraničí a požadujeme vysvětlení,“ indonéský prezident Joko Widodo se připojil k protestům.

„Poprava Tuti Tursilawatiové byla provedena bez našeho vědomí. Saúdové neuvědomili naše zástupce v Rijádu nebo v Džiddě,“ potvrdila Lalu Mohamad Iqbal, ředitel odboru ochrany indonéských občanů v zahraničí. V oficiálním prohlášení popravu označil za „politováníhodnou“, slovo, ke kterému se diplomaté uchylují k vyjádření rozčílení a pobouření.

Saúdové popravili Indonésanku bez vědomí indonéské vlády. Prezident Widodo se dožaduje vysvětlení. Na snímku indonéský prezident Widodo se saúdským ministrem zahraničí. Saúdové popravili Indonésanku bez vědomí indonéské vlády. Prezident Widodo se dožaduje vysvětlení. Na snímku indonéský prezident Widodo se saúdským ministrem zahraničí. | Reuters

Poprava hrozí i 18 Indonésanům

Není to poprvé, kdy se saúdská vláda popravila indonéské služebné. V roce 2015 byly v zemi popravené dvě ženy, načež Indonésie vydala pro své občany zákaz práce v saúdských domácnostech. Charita, která bojuje za zlepšení jednání s indonéskými migranty, nyní žádá obnovení zákazu. Postoj k pracujícím migrantům v Saúdské Arábii je předmětem neshod nejen mezi královstvím a Indonésií, problém s ním mají i další arabské státy v Perském zálivu.

Tursilawatiová je čtvrtou Indonésankou, které byly během posledních třech let v Saúdské Arábii popraveny. K trestu smrti je odsouzeno dalších 18 jejích krajanů. Indonésané se dožadují, aby byly jejich případy prošetřeny.

Halloween se Filipínkám vymstil

Západní tisk během tohoto týdne rovněž informoval o zatčení skupinky 19 Filipínek. Za mříže se dostaly kvůli účasti na halloweenovém večírku. Ženy byly podle agentury Reuters ve středu propuštěny. Zadrženy byly v pátek.

Saúdskooarabský úřad veřejné bezpečnosti původně oznámil, že zatčeni byli organizátoři akce za to, že bez licence vybírali od účastníků vstupné, za způsobený hluk, který rušil obyvatele v okolí, za porušení pořádku některými účastníky a za strašení občanů divokými kostýmy a maskami.

Saúdové zakázali i Vánoce

Filipínský generální konzul Christopher Patrick Aro řekl, že Filipínky byly pro akci najaty jako uklízečky. Neměly prý na sobě kostýmy, ale mohou být obviněny z porušení pracovních zákonů.

Ultrakonzervativní muslimská Saúdská Arábie nedovoluje slavit Halloween, Vánoce ani další svátky běžné v jiných zemích. Přesto podle Reuters jak cizinci, tak i místní občané takové akce pořádají a v soukromí se při nich pije i alkohol, ačkoli je to v království zakázáno.

Večírek jen pro ženy

Podle konzula byli zadrženi také čtyři muži, ale zatím není jasné, zda byli propuštěni také oni. Reuters napsal, že na večírku bylo několik set lidí. Jedna z účastnic řekla, že kromě organizátorů a diskžokejů byly přítomné jenom ženy. Policisté minulý týden v Rijádu podnikli několik razií a pátrali po alkoholu a nelegálních zaměstnancích.

 

fido2 ( 20. listopadu 2018 16:41 )

Kámoši amíků, kde jsou sankce?

gabreta ( 2. listopadu 2018 07:29 )

Jak je možný, že tam ještě neřádí NATO, na ochranu lidských práv??

PPP150W ( 2. listopadu 2018 06:21 )

A proč zrovna Kalousek prosím?

dajanca ( 2. listopadu 2018 01:16 )

Saudi nikde neutíkají. Režim jim poskytuje výhody, jenže to není všechno. Mladší ročníky by se chtěly bavit, ženy chtějí určitá práva. Na práci tam jezdí z Indonésie a Filipín, protože peníze pomohou jejich rodinám. Od nás tam jezdí sestry a doktorky, které si chtějí vydělat, protože někdo musí ošetřovat a léčit i pacientky.

BLB-zdenek ( 1. listopadu 2018 21:42 )

Úžasní lidé. Vítejte v Evropě..... Díky Merkelovic fürerko!

Zobrazit celou diskusi