Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Rozsekaný“ novinář předpověděl vlastní konec: Co stojí v jeho posledním článku?

Autor: Darina Jíchová - 
18. října 2018
12:00

I ve svém posledním sloupku se zmizelý saúdskoarabský reportér Džamal Chášukdží pustil do režimu své země. Věnoval se v něm tomu, jak vláda zachází s novináři. Uvedl, že má svolení, aby je beztrestně umlčovala. Jeho slova se ukázala více než pravdivá. Chášukdží si předpověděl vlastní konec, uvedl deník Telegraph.

Chášukdžího poslední článek publikoval deník Washigton Post, novinář v něm popisoval, jak se saúdskoarabská vláda zbavuje reportérů. Uvedl, že mezinárodní svět tomu jen mlčky přihlíží místo toho, aby zasáhl. 

Novináře rozřezali zaživa a rozpustili v kyselině

To, co popsal ve své práci, potkalo i jeho. Chášukdží beze stopy zmizel v úterý 2. října poté, co si zašel na saúdskoarabský konzulát v Istanbulu zařídit potřebné dokumenty pro svatbu. Od té doby o něm nejsou žádné zprávy. Turecká policie ihned přišla s verzí, že byl na konzulátu zabit.

Tuto teorii potvrzují i zvukový záznam a videonahrávky, které vyšetřovatelé po devítihodinové prohlídce budovy zajistili. Policisté tvrdí, že jsou na nich zaznamenány mučení a vražda Chášukdžího. Novinář byl podle nich rozřezán zaživa, jeho tělo potom zřejmě pachatelé rozpustili v kyselině. Policisté se obávají, že kvůli tomu se jim nikdy nepodaří najít jeho ostatky. Vrahové prý použili rychle působící a agresivní látku. 

Rijád nadále popírá, že má se zmizením novináře cokoliv společného.

Chášukdžího boj za svobodu slova

Editorka Washington Postu Karen Attiahová prohlásila, že Chášukdžího poslední sloupek plně charakterizuje jeho oddanost svobodě v arabském světě. „Přál si svobodu pro arabský svět, svobodu slova i svobodu obecně. Za tyto svobody zřejmě položil život,“ komentovala jeho článek, který od Chášukdžího překladatele obdržela den po jeho zmizení.

„Pozdržela jsem vydání sloupku. Všichni jsme doufali, že se Džamal vrátí,“ napsala Attiahová. „Teď musím přijmout, co se stalo… Džamal se nikdy nevrátí,“ dodala. Chášukdží se ve sloupku vrátil k událostem Arabského jara v roce 2011. Popsal, jak rychle se vytratil optimismus lidí a chvilkovou svobodu nahradila středovýchodní verze železné opony.

Zatýkání novinářů

Chášukdží vzpomínal, jak byli zatýkáni novináři, zavírány celé redakce. „I když tyto akce Západ odsoudil, pak ale následovalo mlčení. Arabské vlády to pochopily jako svolení toho, aby v tom pokračovaly. Novináře umlčují dodnes,“ uvedl. Chášukdží se požadoval, aby v arabském světě vzniklo něco na způsob Rádia Svobodná Evropa, rozhlasové stanice, která funguje od dob studené války.

„Arabové strádají, čelíme chudobě, vede nás špatná vláda, v zemích je k dispozici jen nekvalitní vzdělání,“ píše ve svém sloupku Chášukdží. „Vytvoření mezinárodního nezávislého fóra, které by bylo izolované od vlivu vlád a jejich propagandy, by znamenalo, že by běžní Arabové mohli otevřeně řešit problémy, před kterými jejich společnost stojí,“ domníval se novinář.

Trump zpochybnil existenci důkazů

Zmizení prominentního novináře vyvolalo zájem o události, na které upozorňoval už několik let. Vyšetření případu požadují členské státy Evropské unie i Spojené státy. Turci mluví o jasných důkazech, že na konzulátu v Istanbulu došlo k vraždě. O nahrávky, které v budově zajistili, zažádali také Američani.

Prezident Donald Trump však zpochybnil existenci důkazů. „O nahrávky jsme je požádali, jestli tedy existují,“ prohlásil prezident. Rychle na to dodal: „Nejsem si jistý, že existují, možná ano, pravděpodobně ano.“ Pravda se podle něj ukáže do konce tohoto týdne.

Tým zabijáků má blízko ke korunnímu princi

Turecká média mezitím publikovala, co se podle anonymního zdroje dělo během Chášukdžího posledních minut. Na nahrávce je podle všeho slyšet sám konzul Mohamed al-Ojtabi, který z Istanbulu počátkem tohoto týdne urychleně odjel.

„Udělejte to venku, takhle mě jen dostanete do problémů,“ citoval konzula turecký deník Yeni Şafak. Ojtabi podle všeho mluví ke členům elitního komando, kteří byli vysláni do Istanbulu, aby Chášukdžího odstranili. Tým patnácti agentů má úzké vazby na korunního prince Mohameda bin Salmána. On i král Salmán trvají na tom, že o novináři nic nevědí. 

 

zada ( 18. října 2018 14:45 )

Řady našich rádobynovinářů a jejich bonzů by notně prořídly, kdyby byl nastolen řád svobody slova dle "soudské arábie".

Zobrazit celou diskusi