Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zmizení novináře bude s králem řešit Trumpův muž. Rozpustili ho v kyselině?

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
16. října 2018
08:10

Turečtí policisté v úterý ráno dokončili práci na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu, kde hledali možné stopy v případu zmizení novináře Džamála Chášakdžího. Informovaly o tom tiskové agentury. Saúdská Arábie, která čelí podezření, že je za únos či smrt žurnalisty kritického k tamní vládnoucí elitě odpovědná, umožnila policistům vstoupit na konzulát v pondělí. Kvůli případu vyvolávajícímu mezinárodní pozornost se má sejít americký ministr zahraničí Mike Pompeo se saúdskaorabským králem Salmánem.

Chášakdží byl naposledy spatřen 2. října ve chvíli, kdy vstupoval do budovy konzulátu, aby si zařídil dokumenty potřebné ke svatbě. Jeho snoubenka na něj čekala venku. Rijád od té doby opakovaně popřel, že by měl s jeho zmizením cokoli společného, podrobnosti o novinářově osudu však neposkytl.

Podle svědka citovaného agenturou Reuters pracovala přibližně desítka tureckých policistů a forenzních expertů na místě více než devět hodin. Z konzulátu si odvezli mimo jiné vzorky půdy či železné dveře, uvedla Reuters.

Vrazi se zbavili těla?

Turecká média v pondělí spekulovala o tom, že policie má prověřovat možnost, že patnáctičlenné saúdskoarabské komando, které bylo na konzulátu 2. října, mohlo tělo mrtvého rozpustit v kyselině. Elitní saúdská jednotka z Turecka hned týž den odletěla.

Přísná kontrola turecké policie se nevyhnula ani uklízečkám konzulátu. Přísná kontrola turecké policie se nevyhnula ani uklízečkám konzulátu. | ČTK

Jíž dříve turecký tisk publikoval zprávu, že Saúdové pravděpodobně novinářovo tělo rozřezali a odnesli z konzulátu. Král Salmán nařídil prokuratuře vnitřní vyšetření případu.

Do případu se vložil Trump

Americký prezident Donald Trump po pondělním telefonátu s králem uvedl, že Salmán popírá, že ví, co se s Chášakdžím stalo. Trump nejprve pohrozil Rijádu přísným trestem za zabití novináře, jedním dechem však dodal, že nemá v úmyslu zastavit zbrojní dodávky Saúdské Arábii, neboť by to podle něho nejvíce poškodilo americké pracující.

S odvoláním na dva nejmenované zdroje oznámila zpravodajská stanice CNN, že Saúdská Arábie připravuje zprávu, která bude obsahovat přiznání, že Chášakdží byl zabit při výslechu, který se vyvinul špatně.

Text prý ještě není definitivní a může být změněn. Další zdroj stanici sdělil, že ve zprávě se přizná, že operace byla provedena bez povolení a že ti, kdo do ní byli zapojeni, ponesou odpovědnost.

Osud Chášakdžího zajímá i EU

Také ministři zahraničí zemí EU žádají plné objasnění osudu pohřešovaného novináře. Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová uvedla, že Evropská unie očekává v této kauze plnou spolupráci Saúdské Arábie.

sores ( 16. října 2018 10:57 )

Jestli je to pravda, tak lidský živočich je ten největší hnus co příroda stvořila!!!! Člověk už neví jak by mučil, ubližoval a trápil. pryč s námi.

Zobrazit celou diskusi