Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Novinář zmizel po návštěvě konzulátu. Turci: Saúdové ho zabili a tělo rozřezali

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
9. října 2018
23:30

Saúdskoarabského opozičního novináře Džamála Chášakdžího, který se pohřešuje od návštěvy konzulátu Saúdské Arábie v Istanbulu, na zastupitelském úřadu zabili. S odvoláním na zdroj blízký turecké vládě o tom informovaly zahraniční tiskové agentury. Podle druhého muže turecké vládnoucí strany AKP mají úřady o případu konkrétní informace a kauza neskončí nevyšetřena. Rijád trvá na tom, že Chášakdží konzulát opustil.

Chášakdží zmizel v úterý 2. října, kdy v Istanbulu navštívil saúdský konzulát.„Policie se na základě prvotního vyhodnocení domnívá, že byl novinář na konzulátu zabit skupinou, která do Istanbulu zvlášť kvůli tomu přijela a vrátila se do vlasti týž den,“ uvedl zdroj agentury AFP.

Byla to úkladná vražda?

Podle zdroje agentury AP, který rovněž hovoří o „předem naplánované vraždě“ Chášakdžího, bylo tělo novináře z konzulátu ihned po činu odvezeno. Zdroje Reuters hovoří o tom, že cílem vraždy bylo odstranění prominentního kritika saúdskoarabské vládní elity.

Místopředseda AKP Yasin Aktay televizi CNN Türk řekl, že novinář neopustil ambasádu „normálním způsobem“ a že úřady již mají konkrétní informace. Turecká policie se domnívá, že ho na konzulátu nejprve mučili a pak zabili. Jeho tělo prý následně rozřezali a odnesli pryč. Domněnky policie ale zatím zůstávají nepotvrzené. Jasné je, že Chášakdží zmizel a prozatím nekontaktoval svou snoubenku, rodinu ani kolegy.

Chášakdžího osud zajímá i jemenskou političku a nositelku Nobelovy ceny míru Tawakkul Karmánová. Chášakdžího osud zajímá i jemenskou političku a nositelku Nobelovy ceny míru Tawakkul Karmánová. | Reuters

Vyslali Saúdové speciální komando?

Turecká policie už dříve uvedla, že skupina občanů Saúdské Arábie do budovy konzulátu své země v Istanbulu vstoupila v době, kdy se v ní nacházel i Chášakdží, který si tam chtěl vyřídit doklady potřebné k uzavření sňatku. Opoziční novinář podle turecké policie nikdy sám zastupitelský úřad neopustil.

Skupina patnácti Saúdských Arabů, mezi nimiž byly i „úřední osoby“, do Istanbulu přiletěla dvěma letadly v úterý a týž den se vrátila do vlasti, uvedla policie podle turecké státní agentury Anadolu.

Snoubenka i přátelé doufají, že žije

Chášakdžího turecká snoubenka Hatice Cengizová v reakci na zprávy o novinářově smrti na Twitteru napsala, že nevěří, že byl zabit. I jeho kolegové a přátelé doufají, že se Chášakdží někde skrývá a dříve či později je kontaktuje. Verzi turecké policie přijmou, až ve chvíli, kdy jim předloží jasné důkazy.

Svého času populární televizní komentátor Chášakdží od loňska pobýval v USA z obavy před zatčením, které potkalo jiné saúdskoarabské intelektuály i novináře. Ve svých komentářích kritizoval i korunního prince Mohameda bin Salmána za to, že sice propaguje reformy, ale nepřipouští žádnou debatu o nich. Předmětem jeho kritiky byla i účast Saúdské Arábie v bojích v Jemenu či politika Rijádu vůči Kataru.

Saúdská Arábie trvá na tom, že Chášakdží budovu opustil. Korunní princ bin Salmán v sobotu řekl, že umožní Turecku konzulát v Istanbulu prohledat. „Nemáme co skrývat,“ prohlásil. O případ se zajímá také turecký prezident Recep Erdogan, který Chášakdžího považoval za „skvělého novináře a přítele“.

 

Zobrazit celou diskusi