Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zavražděná novinářka (†30) psala o korupci. Znásilnili ji, tvrdí bulharský ministr

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
8. října 2018
10:05

V Bulharsku byla zavražděna investigativní novinářka regionální televize TVN Viktorija Marinovová (†30). Podle policie zatím není jasné, zda šlo o náhodný, nebo předem plánovaný zločin, ale zatím se nezdá, že je spojený s prací oběti, informovala místní média. Někteří bulharští novináři ale s názorem policie nesouhlasí, informoval deník Guardian.

Její tělo se našlo v sobotu brzy odpoledne ve městě Ruse, kde žila. Podle posledních informací poskytnutých prokuraturou a policií na tiskové konferenci novinářka zemřela v důsledku úderů do hlavy a dušení.

Znásilnění zatím nebylo potvrzeno

Zatím však oficiálně nebylo potvrzeno, zda byla předtím skutečně znásilněna, jak uvedla některá média. O jejím znásilnění promluvil ale i ministr vnitra Mladen Marinov.

„Vyšetřujeme vraždu a znásilnění,“ popřel, že by případ nějak souvisel s prací Marinovové. Dodal, že policisté zatím nemají důkazy o tom, že by novinářce někdo vyhrožoval. Georgij Georgijev, regionální prokurátor, uvedl, že pachatelé Marinovové odcizili mobil, klíče od auta, brýle a oblečení.

Policie pracuje s několika verzemi

Vyšetřovatelé dosud pracují se všemi možnými verzemi spáchání brutální vraždy, citoval sdělení policie a prokuratury zpravodajský server Dunav Most. Mohlo jít o náhodně spáchaný, nebo plánovaný zločin, včetně možnosti spojení s prací novinářky. Tento motiv ale vyšetřovatelé zatím považují za málo pravděpodobný.

Kolegové Marinovové jsou v naprostém šoku, popsali ji jako „extrémně disciplinovanou a ambiciózní ženu, pro niž byla pravda a spravedlnost na prvním místě“. „Ne, žádné výhrůžky jsme ani jako celek, ani jako jednotlivci nedostávali,“ sdělil agentuře AFP novinář z TVN. Reportéři se nyní bojí o vlastní bezpečí.

Poprava jako varování pro ostatní

Zakladatel investigativního blogu Bivol.bg Asen Jordanov prohlásil, že má věrohodné informace o tom, že vražda Marinovové souvisela s její prací. „Viktoriina smrt byla nepopsatelně brutální, nešlo jen o vraždu, ale o popravu. Pachatelé vyslali jasný signál – varování pro ostatní novináře,“ dodal, že v ohrožení jsou i reportéři z jeho blogu, kteří s Marinovovou spolupracovali.

Podle zpravodajského serveru BalkanInsight vraždu Marinovové již odsoudila Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Její představitel Harlem Désir zároveň naléhavě vyzval k „úplnému a pečlivému vyšetření“ zločinu.

Bulharský premiér Bojko Borisov ujistil, že na případu pracují nejlepší kriminalisté. „Netlačte na ně, vyšetřování zabere čas, na místě zajistili obrovské množství DNA, teď musíme čekat na výsledky,“ řekl tisku.

Třetí vražda evropského novináře

Jedná se o třetí vraždu novináře v některé z členských zemí Evropské unie za uplynulých 12 měsíců. Loni v říjnu připravila nálož nastražená v automobilu o život maltskou novinářku Daphne Caruanovou Galiziovou (†53), která psala o korupci a byznysu s udělováním maltského občanství.

Letos v únoru nájemný vrah zastřelil slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka (†27) a jeho snoubenku Martinu Kušnírovou (†27). Policie již zjistila, že zločin byl spáchán v souvislosti s Kuciakovou novinářskou prací, a zadržela čtyři osoby, které se na vraždě podílely. Po prvotním objednavateli se ale ještě pátrá.

Marinovová stejně jako Kuciak vyšetřovala eurofondy

Některá bulharská média připomněla, že Marinovová při své práci upozorňovala na korupci a na podvody například s eurofondy. Jejím posledním příspěvkem byl rozhovor s bulharským a rumunským novinářem, kteří spolupracovali kolem korupční aféry odhalující tunelování eurofondů bulharskou společností GP. O podvodech při čerpání eurofondů psal podle kolegů také zavražděný Kuciak.

Video  Vražda Kuciaka stála minimálně 70 tisíc eur. Objednatel je stále neznámý  - tv Joj
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sores ( 8. října 2018 10:44 )

Korupce už byla ve středověku, uplácení vším možným! Ta nezmizí nikdy pokud se nebude velmi tvrdě trestat i klidně životem!!! Člověk pokud nemá z něčeho strach je do.by.tek, bohužel!!

Zobrazit celou diskusi