Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Novinářku (†53) na Maltě zabila bomba v autě. Mafie vyhrožuje její rodině

Autor: Darina Jíchová - 
30. května 2018
07:25

Rodina zavražděné maltské novinářky Daphne Caruanové Galiziové (†53) neměla ani čas truchlit nad její smrtí. Její syn Paul Caruana Galizia uvedl, že jsou v neustálém nebezpečí. „Zastrašování, lži a vyhrůžky. Z Malty jsme museli ze strachu odejít,“ popsal Caruana Galizia. „Stojí za tím mafie a další lidi, o kterých naše matka psala,“ uvedl a situaci přirovnal k válce. O novém vývoji v případu, který částečně připomíná i pozdější smrt slovenského novináře Jána Kuciaka (†27), napsal deník Guardian.

„Jediné, co chceme, je spravedlnost. Matku někdo zabil a ten někdo musí být potrestán. Nejen lidé, kteří umístili bombu do jejího auta, ale i ti, kteří si to objednali. Místo toho jsme ve válce se zkorumpovaným státem, který kryje viníky,“ řekl Caruana Galizia novinářům. Přiznal, že on, jeho bratři i otec mají strach. Obávají se také, že se nikdy nedozví, kdo jejich matku zabil.

Caruanová Galiziová psala převážně o korupci v politice a vazbách politiků na mafii, byla rovněž velkou kritičkou maltského premiéra Josepha Muscata. Její vražda šokovala nejen Maltu, ale i celý svět. Vláda čin odsoudila a slíbila, že vyšetřování její smrti je jejich hlavní prioritou a že případ vyřeší.

Motiv stále neznámý

„Matku zabili v říjnu loňského roku, z jejího auta zbyl vrak. Bomba ho roztrhala a jediné, na co policie přišla, je, že byla odpálena na dálku mobilním telefonem. To je málo…a ti tři obvinění? Pracovali na zakázku, to je jasné. Buď neví, kdo si je objednal, nebo někoho chrání,“ domnívá se syn novinářky.

Vyšetřovatelé upozornili na to, že Caruanová Galiziová měla nepřátele skoro ve všech kruzích, zasahovala do investigativní, politické i bulvární žurnalistiky. Jejím posledním tématem bylo praní špinavých peněz. Policie je toho názoru, že její vražda nebyla politicky motivovaná, není ale jasné, jak došla k tomuto závěru. Motiv činu zůstává neznámý.

Vyhrůžky a zastrašování

Caruana Galizia přiznal, že zbytek jeho rodiny musel opustit Maltu. „Nemohli jsme tam zůstat, vyhrůžky se stupňovaly, museli jsme odejít. Nemáme důvěru v to, že vyšetřování probíhá spravedlivě. Tři zadržení popřeli účast na vraždě a policie to přijala a jen nám oznámila, že pátrájí dál,“ popsal situaci.

Před hlavní maltskou banku lidé postavili pračku, aby upozornili na praní špinavých peněz, o kterém psala Caruanová Galiziová. Před hlavní maltskou banku lidé postavili pračku, aby upozornili na praní špinavých peněz, o kterém psala Caruanová Galiziová. | reprofoto/twitter

„Policie a vláda zastrašují novináře, kteří navázali na práci Daphne Caruanové Galiziové. Kritizovat maltskou vládu je nebezpečné. Mnoho lidí přijalo, že jediná pravda je to, co vám řeknou oni,“ uvedla maltská reportérka Caroline Muscatová. „Politici jsou schopni naprosto zničit toho, kdo jde proti nim, Daphne je toho příkladem, u ní zašli ještě o krok dál a zabili ji,“ prohlásila Muscatová.

Mafie, korupce a praní peněz

Editorka britského časopisu Index on Censorship, který se zaměřuje na obranu práva na svobodné vyjadřování ve světě Rachael Jolleyová uvedla, že případ Caruanové Galiziové odkryl všechno, co je na Maltě špatně. „Nikdo nevěděl, co se tam děje. Místní obyvatelé ani zahraniční novináři. Daphne píchla do vosího hnízda a někdo se ji rozhodl umlčet,“ nechala se slyšet.

„Malta v našich myslích byla vždy jen místem, kam jezdíme na dovolenou. O mafii a jejích machinacích, o korupci ve vládě a praní špinavých peněz nikdo neměl tušení. Mezinárodní mediální tým The Daphne Project se snaží navázat na její práci. Hlavně ale požadujeme, aby její vražda byla vyšetřená,“ promluvila jménem novinářů Jolleyová.

 

panamira ( 30. května 2018 10:21 )

Otrava bombičokem...

panamira ( 30. května 2018 08:38 )

U nás jsou zase někteří novináři na přes dršťku a že jich není málo.

Zobrazit celou diskusi