Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Vražda maltské novinářky po půl roce: Politici si její objasnění nepřejí, soudí rodina

Autor: ČTK, ivm - 
18. dubna 2018
15:20

Od exploze nálože nastražené ve voze Peugeot 108 maltské investigativní reportérky Daphne Caruanové Galiziové uplynulo tento týden půl roku. Nové informace související s její vraždou začal v úterý přinášet mezinárodní mediální tým The Daphne Project, jehož součástí jsou novináři z agentury Reuters a deníků The New York Times (NYT), The Guardian nebo Le Monde. Manžel zavražděné, Peter Caruana Galizia, v rozhovoru vyjádřil obavu, že skutečný strůjce činu nebude nikdy dopaden.

Maltská policie v souvislosti s vraždou Galiziové drží ve vazbě tři osoby, které jsou obviněné z nastražení a odpálení bomby. Tyto osoby momentálně čekají na rozhodnutí justice, zda případ půjde před soud. Bratři George a Alfred DeGiorgiovi a Vincent Muscat se k ničemu nepřiznali a mimo to odmítli s vyšetřovateli hovořit.

Podle policie nebyla vražda politicky motivovaná

Prokurátoři ani policie o motivu vraždy žádná veřejná prohlášení neučinili a agentura Reuters zjistila, že policisté v rámci vyšetřování nevyslechli žádného politika. Právě o napojení vrahů na nejvyšší patra maltské politiky se ale mohutně spekulovalo vzhledem k článkům Galiziové namířených proti ministrovi financí Christianu Cardonovi či osobám blízkým premiérovi Josephu Muscatovi, který není příbuzným zadrženého muže. Podle informací novinářů policie nepracuje s verzí, že by vraždu nařídil někdo z politických kruhů, a spíše hledá spojitost se šéfy kriminálního podsvětí.

„Je nám jasné, že tři doposud obvinění muži vraždili čistě na zakázku třetí strany. Já a moji synové nejsme přesvědčeni, že naše vláda opravdu chce zjistit, kdo je poslal, podle nás se bojí, že by šlo o lidi velmi blízké naší vládě. Z tohoto důvodu se možná nikdy nedovíme pravdu,“ citoval The Guardian vdovce po reportérce.

Rodina je vůči vyšetřovatelům skeptická

Vláda tvrdí, že policie v případu nic neopomíjí. Podle NYT na něm stále pracuje 12 vyšetřovatelů, z nichž polovina mu věnuje všechen svůj čas. Další orgány s cílem najít napojení na vrahy prohledávají finanční a komunikační záznamy. Ministerstvo spravedlnosti nabízí za informace o komkoli, kdo mohl nastražení bomby nařídit, odměnu milion eur (přes 25 milionů Kč).

Vyšetřování komplikuje zmíněná nedůvěra pozůstalých k státním institucím, kvůli čemuž se například policie nedostala k osobnímu počítači novinářky. „Daphne by nikdy svůj notebook nepředala. (...) Věděla, že veškeré informace získané policií by šly rovnou k lidem ve vládě, jejichž aktivity prošetřovala,“ řekla sestra reportérky a dodala: „Vždycky říkala (Daphne): ‚Kdyby k nám domů někdy přišla policie, hodím svůj laptop do studny‘, a myslela to vážně.“

Novinářka si během své kariéry udělala řadu nepřátel, když upozorňovala na korupci a praní špinavých peněz. Dostala Maltu do povědomí v zahraničí nejen jako turistickou destinaci a místo natáčení seriálu Hra o trůny, ale také coby překladiště paliv pašovaných z Libye a centrum nekalých finančních praktik a online hazardních her.

Galiziová zasahovala do bulvární, investigativní i politické žurnalistiky

Média ale upozorňují, že nebyla zcela perfektně čistým příkladem nejvyšších žurnalistických standardů a „její práce kolísala od bulvární přes investigativní až po politicky zaujatou, někdy i v rámci jediného článku“. „Mnohými nenáviděná, ale všemi čtená; její text o ministru Cardonovi měl 547 146 zobrazení. Malta má 460 000 obyvatel,“ shrnul její působení NYT.

V současnosti maltská policie seznamuje s případem zvláštního úředníka, který rozhodne, zda tři podezřelí stanou před soudem, nebo bude trestní stíhání zastaveno. Vyšetřovatelé na základě analýzy dat o mobilní komunikaci dokázali vytvořit poměrně detailní obrázek o přípravách vraždy a pohybu tří známých aktérů. Nyní se podle zdroje The Guardian zaměřují na nalezení výrobce bomby a pátrají po možné souvislosti s organizovaným zločinem.

V příštích dnech a týdnech hodlá The Daphne Project čtenářům popsat nebezpečí pro zákon a pořádek v Evropě, která plynou z údajné politické korupce a slabé kontroly praní špinavých peněz na Maltě.

 

Zobrazit celou diskusi