Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kuciaku, vy budete první! Kdo je Kočner, který si měl objednat vraždu novináře?

Autor: rc - 
6. října 2018
07:32

Vraždu Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové si měl podle jednoho ze čtveřice obžalovaných z vraždy objednat Marián Kočner. Kdo vlastně nechvalně proslulý podnikatel je a co ho spojuje se zavražděným novinářem?

Zoltán A., jeden ze čtveřice obviněných z popravy Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, řekl, že vraždu investigativního novináře si objednal nechvalně proslulý podnikatel Marián Kočner. Podle informací TVnoviny.sk Kuciak o Kočnerovi napsal více než dvacet článků a dokonce v nich otevřel starou kauzu Technopol.

Kontroverzní podnikatel byl totiž v 90. letech obviněný spolu se synem prezidenta Michala Kováče z účasti na finančním podvodu na firmě Technopol, a to v hodnotě 2,3 milionu dolarů. Ovšem tehdy se trestu vyhnul, od prezidenta Kováče dostal milost a v roce 2000 byl případ zastaven. Nicméně o sedm let později byla kauza opět otevřena a znovu připomenuta samotným Kuciakem, který našel spojení mezi firmou a Kočnerovými lidmi. Podnikatel dokonce začal Kuciakovi vyhrožovat.

„Začnu se speciálně věnovat vám a vaší osobě, vaší matce, otci a vašim sourozencům. Zveřejním všechno, co o vás zjistím. Vy budete první,“ řekl údajně Kočner zavražděnému novináři koncem loňského září. Kuciak podle serveru Topky.sk na podnikatele podal trestní oznámení, ovšem policii trvalo 44 dní, než se dostala do rukou policisty, který by začal oznámení řešit.

To však nebyla jediná kauza, v níž figurovalo Kočnerovo jméno. Ovšem Kočner se dlouhá léta kamarádil s politickými špičkami, a tak byl takřka nedotknutelný. S Bélou Bugárem se sešel na exotických Maledivách, s Robertem Ficem, který po vraždě Kuciaka rezignoval, byl soused a Juraj Droba si od něj koupil apartmán.

Jeho jméno bylo skloňováno v kauze Gamatex, v kauze KIA, Glance House, SaSanka či Five Star Residence, ovšem z každé z nich se jako zázrakem vyvlékl, až na tu poslední… Poslední kauzou, do které byl zapleten, byla kauza Směnky. Kočner byl obviněn spolu s bývalým ředitelem a exministrem hospodářství Pavolem Ruskem z falšování směnek a to v hodnotě 69 milionů eur, což je v přepočtu 1,8 miliardy korun. Koncem června byl vzat do vazby a nyní byl převezen do věznice v Leopoldově.

Kočner vyrůstal v dobré rodině, jako malý se věnoval sportům. Změnila ho snad moc a peníze tak moc, že si objednal vraždu člověka? „Povaha člověka a jeho charakter se nemění skokem, ale postupně se vyvíjí. Pokud se nám zdá, že došlo k náhlému obratu, tak to se jen uvolnily nahromaděné vlivy. Soutěživost v dětském věku má jiné podoby než v dospělém. Tehdy chce být někdo první recitátor, později první mocnář anebo první milovník. Dobrá rodina znamená jen to, že není antisociálně nápadná. O tom, jaké emoční poměry v rodině vládnou, nevíme nic. Kolik lásky a pozornosti dostalo dítě, nám zůstane navždy utajené,“ řekl pro Pluska.sk soudní znalec.

Psycholog Dušan Kešický a dodal: „Mít studenou krev je sociální předsmrtný stav. K tomu, aby člověk zůstal ‚teplokrevným živočichem‘, musí být přiměřeně emočně vybavený. Takového člověka máme rádi. K těm ostatním jsme milí nebo se jich bojíme anebo něco potřebujeme. Každá akce je daná rozumovým plánem a emoční regulací. Při vraždě selže regulace, přičemž u plánovaných vražd je to mnohem závažnější a pojí se s emočním narušením osobnosti podpořeným zkresleným vnímáním reality v důsledku předcházejících úspěchů.“

orol1 ( 6. října 2018 21:51 )

pozri si kuciakove clanky.

marais ( 6. října 2018 11:06 )

A co když šlo o vydírání ? Možná veřejnost neví vše.

majojo ( 6. října 2018 11:02 )

Opravím to:Pravdou je, že vždy neobjasněné a nepotrestané podvody,zlodějny,korupce a vraždy vždy pocházely jen a jen od mocných a bohatých!!!!!!!

sores ( 6. října 2018 09:35 )

Pravdou je, že vždy podvody,zlodějny,korupce a vraždy vždy byly pocházely jen a jen od mocných a bohatých!!!!!!! Mají hodně ale chtějí ještě více a poctivou cestou ještě nikdo v krátké době se megařem nestal jako je to teď! Je to jedině krádežema, podvodama a odstranění lidí kterých se obávají!

prasatkopepicek ( 6. října 2018 08:27 )

Fico ma opravdu dobreho souseda Uplnou nahodou maji tihle dva byty v objeku ktery patri Basternakovi ktery ma na krku danove podvody. Fico tam ma byt temer 400m ctverecnich a plati polovinu bezneho najemneho. A vsechno jen nahoda...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání