Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Soud zveřejnil detaily z přípravy vraždy Jána Kuciaka (†27): Vrazi si řekli o mimořádnou prémii

Autor: chal - 
9. října 2018
19:37

Specializovaný slovenský trestní soud zveřejnil spis popisující přípravy a průběh vraždy novináře Jána Kuciaka (†27) a jeho snoubenky Martiny Kušnírové (†27). V dokumentu se objevují informace o ceně, kterou údajná objednavatelka vraždy Alena Z. za vraždu vyplatila. Obsahuje také informace o tom, jak se vrah Tomáš S. dostal z místa činu.

V textu stojí, že Tomáš S. s Miroslavem M. si novinářův dům několikrát obhlédli. Od údajné objednavatelky vraždy Aleny Z. dostali mobilní telefon s fotografií Jána Kuciaka a jeho adresu. Vražda stála celkem 70 tisíc eur (1,8 milionu korun), 50 tisíc v hotovosti a 20 tisíc ve formě odpuštěného dluhu.

Během samotné akce mezi sebou zúčastnění komunikovali pomocí mobilních telefonů, které si koupili pouze pro tuto akci.

Kuciaka se snoubenkou zavraždil Tomáš S., kterého po vykonání vraždy vyzvedl u fotbalového hřiště jeho bratranec Miroslav M. Pak společně zamířili za prostředníkem Zoltánem A. a vyzvedli si u něj 50 000 eur.

Ve chvíli, kdy si Tomáš S. a Miroslav M. uvědomili, jak je celá kauza mediálně sledovaná, měli zažádat o další nespecifikovanou částku a také ji dostat.

Podle soudu to vypadá, že Alena Z. nebyla objednavatelkou vraždy, ale pouze zprostředkovatelkou, podobně jako Zoltán A. Jako možný objednavatel se často zmiňuje kontroverzní podnikatel Marián Kočner, se kterým měla mít Alena Z. poměr. Jsou to však zatím pouze spekulace, jméno hlavního objednavatele nájemné vraždy slovenská justice dosud oficiálně neoznámila.

V uplynulých dnech média řešila, čím se podezřelá Alena Z. posledních několik let živila. Ve zveřejněném dokumentu se objevuje informace, že byla nezaměstnaná a neměla žádný stálý příjem.

Pří výslechu uvedla, že je nemajetná, nicméně policisté v domě, kde žila, našli 23 tisíc eur v 200eurových bankovkách. Ve slovenských médiích se objevila informace o automobilu, kterým Alena Z. jezdila. Mělo jít o vůz firmy Tesgal, ve které figurují lidé napojení na Mariána Kočnera.

Obviněná užívala ještě jeden luxusní automobil, který je napsaný na její matku. „Je proto zřejmé, že její aktuální majetkové poměry jednoznačně neodpovídají legálně přiznanému příjmu a jsou s ním v rozporu,“ stojí ve vyjádření Specializovaného trestního soudu.

Všechny čtyři podezřelé umístil soud do vazby, aby zamezil jejich útěku ze Slovenska, páchání další trestné činnosti nebo ovlivňování svědků. Alena Z. u výslechu označila obvinění z objednání vraždy za nesmyslné.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání