Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Kauza Kuciak: Policie tajila informace o vyšetřování a okolnosti zatčení!

Autor: shp - 
16. října 2018
18:15

Dlouhé týdny příprav a plánování. Nakonec drsný zátah na osoby podezřelé – a nyní už i obviněné – z vraždy novináře Jána Kuciaka (†27) a jeho snoubenky Martiny Kušnírové (†27). Slovenské policejní prezidium prozradilo víc o průběhu akce „News“, a to prostřednictvím členů vyšetřovacího týmu.

Novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku Martinu Kušnírovou zastřelili 21. února. Jejich těla pak byla nalezena o čtyři dny později. Nikdo nic neviděl, sousedé neslyšeli střelbu. Před měsícem policie dopadla údajného vraha, řidiče, zprostředkovatele i objednatelku vraždy. Nyní strážci zákona zveřejnili nové podrobnosti ze zákulisí vyšetřování.

Po objevení těl nastal veřejný tlak nejenom na politiky, ale i na vyšetřovatele. Lidé jim nevěřili. „Tak to ano, člověka to zamrzelo, nebylo to příjemné,“ řekl člen vyšetřovacího týmu protizločinecké jednotky NAKA o událostech posledních měsíců podle webu Pluska.sk.

Ale aspoň se vytvořil obraz neschopného vyšetřování, které se nikam neposouvá, a skuteční pachatelé si začali dávat menší pozor. Mysleli si, že je nikdy nedostaneme. Do poslední chvíle o ničem nevěděli,“ pokračoval vyšetřovatel. Policie tvrdí, že o připravované akci „News“ vědělo jen velmi málo lidí.

Vícero policistů, kteří se zásahu účastnili, netušilo do poslední chvíle, koho jdou zadržet, co přesně budou na místě dělat ani jak dlouho jim to potrvá. Čekali na instrukce pro nitranskou pobočku NAKA. Shromáždili se tam kynologové se psy, lidé z Europolu, operativci, vyšetřovatelé i kriminalističtí technici.

Přibližně 60 lidí čekalo na start akce „News“ a další nespecifikovaný počet byl už v terénu na zadaných pozicích,“ řekl pracovník komunikačního oddělení policejního prezidia Dávid Púchovský.

Zásahu velel ředitel protizločinecké jednotky Braňo Zurian. Krátce po druhé hodině ráno se postavil a přečetl jména přítomných na ověření jejich zařazení v jednotlivých skupinách. Dodal, že všichni vědí, co mají dělat, protože si to nacvičili. Většina odešla po pár minutách do akce.

Akci spustili přesně o čtvrté hodině ranní. „Obyvatele několika domů vzbudil nepříjemný hluk, světlo a hrubé dotyky cizích lidí. V těchto sekundách se začaly měnit zásadním způsobem životy nejen zadržených, ale celých jejich rodin. Přesně tak, jako oni změnili životy těch, kteří po Jánovi a Martině zůstali,“ řekl Půchovský.

Zurian přišel s kolegy k prvnímu domu v Kolárově před půl pátou ranní. „Ulice už byla z obou konců opáskovaná. Okolo postávali muži v kuklách. Nechyběl policejní pes. Pozdravil se s kolegy a od velitele zásahové jednotky zjistil, zda bylo všechno v pořádku. Po kladné odpovědi podobným způsobem prošel všechny lokality,“ dodal mluvčí s tím, že v oknech okolních domů byla tma.

Pár minut před zásahem létal těsně nad domy policejní vrtulník, který osvětloval interiéry domácností, ve kterých se zasahovalo. Akce pokračovala dalších 14 hodin prohlídkami v domech, bytech a jiných prostorách. „Vyšetřovatelé a různí specialisté šli centimetr po centimetru. Všechno zapisovali. I to, co nemuseli. Všude je doprovázel zadržený, aby viděl každý jejich pohyb. Aby neměl jediný důvod k námitkám,“ vysvětlil mluvčí.

Muž označený za hlavního vykonavatele dvojnásobné vraždy podle Púchovského většinou stál a musel si zvyknout na to, co ho už možná do konce života neopustí – na neustálý dozor. Pár minut po čtvrté hodině policisté potvrdili, že sedm z osmi osob bylo zadrženo. „U té osmé došlo k operativní změně zásahu, což ho prodloužilo. Nešlo však o osobu, která hrála hlavní roli, dodal mluvčí.

Poté doplnil, že netrvalo ani pět minut, než se začaly objevovat první články na informačních webech. „Spustila se lavina, která se nezastavila několik dalších dní. Slovensko se probudilo do rána, jehož průběh čekal málokdo. Slovenská policie zaskočila všechny. Veřejnost i pachatele. Tomu se říká dokonale utajená akce,“ řekl Púchovský.

Podle něj stejně, jako si nikdo nedokáže představit, jakou bolest snášeli rodiče Jána a Martiny, totéž platí pro rodiče pachatelů. „Blízká rodina často o jejich druhých životech nemá ani ponětí… Před dveřmi se objevil starší pán. Pravděpodobně se už převlékl z pyžama do džínů. Potichu se jednoho ze zakuklenců zeptal, zda si může jít zapálit. Dostal kladnou odpověď, a tak šel. Kouřil a díval se do neznáma. Asi ani on nevěřil, že toto není sen,“ vyprávěl dál.

Dokud byl zadržený v domě, zakuklenci a další policisté si čekání na konec práce svých kolegů krátili posedáváním v zahradě. „Seděli stále v kuklách, povídali si, sem tam se i zasmáli. Takovéto lidi, respektive takto oblečené, byste asi u sebe na zahradě nechtěli hostit,“ uzavřel Púchovský.

Video  Policisté se vrátili na místo vraždy Kuciaka. Údajně hledali zbraň.  - tv Joj
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání