Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Alena Zs. byla u soudu už v roce 2010: Vražda kvůli evropským dotacím!

Autor: chal - 
13. října 2018
16:48

Kromě vraždy novináře Jána Kuciaka (†27) a jeho snoubenky Martiny Kušnírové (†27) figuruje jméno údajné objednavatelky Aleny Zs. ještě v případě jedné vraždy. V červenci 2010 byl zastřelen Laszlo Basternák, kandidát na primátora města Hurbanov, a Alena musela vypovídat u soudu…

Střelce Štefana Kaluzu našli policisté díky množství stop, které po sobě zanechal, velmi rychle, objednavatele vraždy se ale dopadnout nepodařilo. Alena Zs., stejně jako další podezřelý z přípravy vraždy Jána Kuciaka Zoltán A., měla v té době velmi blízko k Basternákovu protikandidátovi Romanu Ostružlíkovi.

Často se objevovala na jeho předvolebních mítincích, když kvůli Basternákově vraždě vypovídala u soudu, řekla, že Ostružlíkovu kampaň finančně podporovala. Zpočátku vyšetřování ovšem figurovala i jako podezřelá, na její obvinění ale chyběly důkazy.

Jako motiv pro vraždu tehdejšího primátora slovenská média nejčastěji uvádějí městskou kanalizaci. Když Laszlo Basternák vedl magistrát, Hurbanov musel vrátit dotaci 1,2 milionu eur, kterou mu poskytla Evropská unie na nový systém pro odvádění odpadních vod.

V roce 2010 probíhaly volby do zastupitelstva, během nichž se připravovala další etapa výstavby nové kanalizace, která měla být opět dotována z eurofondů. A právě v té době se o projekt začala zajímat Alena Zs. a snažila se získat dokumenty, které se ho přímo týkaly.

Podle informací slovenského deníku Nový Čas už tehdy jezdila autem psaným na člověka z okolí kontroverzního podnikatele Mariána Kočnera.

V Hurbanově se po volbách zdržoval i Zoltán A., který si ve městě otevřel pizzerii, kvůli níž se dostal do dluhů.

Alena Zs. posledních deset let neměla zaměstnání, státu dokonce dlužila vysoké částky na daních. Přesto žila životem na vysoké noze, vozila se luxusními automobily a podle mnohých svou dceru až „nechutně“ rozmazlovala drahými dárky.

Roli v tomto nepoměru mezi příjmy a kvalitou života pravděpodobně sehrál právě Marián Kočner, se kterým podle informací slovenských médií Alena udržovala milenecký poměr.

O Kočnerovi se spekuluje jako o hlavním objednavateli vraždy Jána Kuciaka, pokud by tomu tak skutečně bylo, Alena Zs. by v úkladné vraždě hrála roli „pouhé“ zprostředkovatelky, podobně jako již zmíněný Zoltán A.

Kočner sedí od letošního června ve vazbě pro podezření z falšování směnek v hodnotě skoro dvou miliard korun.

K vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové došlo letos v únoru. Alena Zs. si ji měla objednat přes zprostředkovatele Zoltána A. u bratranců Tomáše Sz. a Miroslava M.

Dvojice měla za provedení zločinu inkasovat 50 tisíc euro plus další, zatím nespecifikovanou částku. Zoltán A. měl za zprostředkování vraždy dostat 20 tisíc euro ve formě odpuštění dluhu. Podezřelým hrozí doživotí.

Video: Vražda Kuciaka stála minimálně 70 tisíc eur

Video  Vražda Kuciaka stála minimálně 70 tisíc eur. Objednatel je stále neznámý.  - tv Joj
Video se připravuje ...

illyria ( 13. října 2018 23:42 )

a co ty, mas v ruce rozsudek s PM?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání