Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Melania Trump: Ženy potřebují prokazatelné důkazy, když někoho viní ze sexuálního násilí

Autor: Darina Jíchová - 
11. října 2018
21:40

První dáma USA Melania Trumpová se vyjádřila k tématu sexuálního násilí. Nechala se slyšet, že ženy, které někoho obviní ze sexuálního násilí, musí mít prokazatelné důkazy. Zároveň ale uvedla, že jednoznačně stojí na straně obětí znásilnění, informovala stanice CNN.

Trumpová o problematice sexuálního napadení mluvila s reportérem stanice ABC Tomem Llamasem. Jedná se o první rozsáhlý rozhovor, který poskytla téměř po roce, interview bylo natočeno během jejího pobytu v Africe a ABC ho odvysílá zítra v 10 hodin večer místního času.

Sada otázek se týkala sexuálního násilí. Není to poprvé, kdy Trumpová pronesla, že od žen, které někoho viní ze znásilnění nebo útoku, požaduje důkazy. První dáma v podstatě jen zopakovala svoje prohlášení z roku 2016, kdy mluvila o obviněních, kterým čelil její manžel, prezident Donald Trump.

Na čí straně je Melania?

„Jsem proti jakémukoliv násilí a zneužívání, ale pokud někoho obviníte, potřebujete důkazy,“ řekla první dáma Llamasovi. Dodala, že podporuje všechny ženy, které si něčím takovým musely projít. Domnívá se však, že stejnou podporu si zasluhují i muži, kteří byli ze sexuálního napadení falešně obviněni.

„Jistěže jsem na straně žen, jejich příběhy musí být vyslyšeny. Své zastoupení ale musí mít také muži,“ řekla Trumpová. „Pokud někoho chcete obvinit, potřebujete jasné důkazy. Nelze jen přijít a říct: Byla jsem sexuálně napadená a udělal to on. Zvláště ne v téhle době, kdy z toho média udělají něco neuvěřitelného. Tak to být nesmí, není to správné,“ vysvětlila první dáma.

Zatím není přesně jasné, zda mluvila konkrétně o washingtonském soudci Brettu Kavanaughovi, který před svým jmenováním do nejvyššího soudu čelil obvinění z několika sexuálních napadení a nevhodného chování, nebo zda znovu narážela na kauzy spojené se svým manželem.

Chlípník Trump

Během Trumpovy prezidentské kampaně ho nejméně 13 žen obvinilo z nevhodného chování, obtěžování nebo sexuálního napadení. Byla rovněž zveřejněna nahrávka z roku 2005 s jeho sexistickými poznámky, kde se například chlubil, jak se snažil přimět k sexu nejmenovanou vdanou ženu. Moderátorovi pořadu Access Hollywood se také vytahoval, že často sahá ženám do rozkroku. 

Trumpová v reakci na manželovy prohřešky řekla, že „každé napadení by mělo skončit před soudem. Ale obvinit někoho, muže nebo ženu, bez pádných důkazů je nespravedlivé a může to nadělat spoustu škod“. Stejně jako Trump i ona zveřejnění nahrávky označila za „strategický krok opozice, která tím chce jen odpoutat pozornost“.

Kauza Kavanaugh

Reportér ABC během natáčení v Africe rovněž vyzvídal, zda věří výpovědi vysokoškolské profesorky Christine Blaseyové-Fordové, která před právním výborem Senátu vystoupila proti Kavanaughovi. „Oběti jakéhokoliv násilí potřebují naši pomoc. Tím bych to zakončila. Pojďte přejít na další téma, myslím si, že to je to, co všechny oběti potřebují,“ vysvětlila Llamasovi Trumpová.

Trumpová o zmizení Chášakdžího

Americká první dáma se podle svého muže velmi zajímá o zmizení saúdského opozičního novináře Džamála Chášakdžího. Novinář se pohřešuje od 2. října, kdy navštívil saúdskoarabský konzulát v Istanbulu. Od té doby o něm jeho snoubenka, rodina ani přátelé neslyšeli.

Turecká policie se domnívá, že Chášakdží je po smrti. Podle nich za jeho vraždou stojí speciální patnáctičlenné komando, které do Turecka vyslala saúdská vláda. Zdroje z tamního královského paláce zase informovaly, že novinář je naživu, ale v zajetí v jejich zemi. Jeho osud zůstává záhadou.

Dopis pro první dámu

Chášakdžího snoubenka Hatice Cengizová se v dopisu obrátila na první dámu a prezidenta o pomoc. Přestože ještě počátkem tohoto týdne věřila, že její partner žije. Nyní pomalu ztrácí naději, že se kdy dozví, co se skutečně stalo.

Trump vyjádřil své obavy o Chášakdžího osud a slíbil, že o novináři bude jednat se saúdskými činiteli. Prohlásil, že jeho zmizení rovněž velmi trápí jeho ženu. „Nesmíme dopustit, aby se tohle dělo. Je to nebezpečná situace, musíme zjistit, co se stalo,“ prohlásila prý Trumpová.

Podle prezidenta je první dáma s Cengizovou v kontaktu a jedná se o tom, že by přijela do USA. Trump následně vyzval reportéry, aby kontaktovali kancelář první dámy a zeptali se na další podrobnosti. Zatím se jim ale nepodařilo získat vyjádření Trumpové.

 

Zobrazit celou diskusi