Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Malý Saddám“, labilní tyran. Je saudský princ zapleten i do vraždy novináře?

Autor: Darina Jíchová - 
21. října 2018
17:07

Anglický spisovatel a historik Michael Burleigh promluvil o saúdskoarabském korunním princi Mohamadu bin Salmánovi (33). Označil ho za labilního a despotického tyrana, jehož krvelačná vláda ohrožuje celý Střední východ. Burleigh dodal, že vedle přezdívky MbS má korunní princ ještě jedno mnohem výstižnější přízvisko, říká se mu také „malý Saddám“. Burleighovo rozbor přinesl nedělník The Mail on Sunday.

O bin Salmánově krutosti podle Burleigha svědčí i vražda oponentního novináře Džamala Chášukdžího. Saúdská Arábie včera přiznala, že Chášukdží zemřel během návštěvy saúdskoarabského konzulátu v Istanbulu 2. října. „Jaká to náhoda, disident a dlouholetý trn v oku státního režimu, se zaplete do potyčky s 15 Saúdy,“ poznamenal Burleigh.

Bitka novináře se cvičenými zabijáky

Připomněl, že skupinka 15 úředníků, kteří konfrontovali novináře, se skládala z vycvičených zabijáků – členů princovy ochranky a vojáků. „Byl mezi nimi i forenzní patolog s chirurgickou pilou. Tvrzení o pěstní bitce jsou směšná, 15 trénovaných mužů proti devětapadesátiletému novináři,“ stejně jako turečtí vyšetřovatelé se domnívá, že to byla předem připravená akce.

„Chášukdžího, který chtěl jen dokumenty ke svatbě, vylákali na konzulát, kde se na něj vrhl tým zabijáků. Turkové mluví o mučení, o tom, že ho rozřezali zaživa. Stěny konzulátu byly podle nich čerstvě vymalované…proč asi? A proč Saúdům trvalo přes týden, než Turky na konzulát pustili? Museli se zbavit důkazů, smýt všechnu Chášukdžího krev,“ prohlásil historik.

Pátrání po Chášukdžího ostatcích

Turkové v posledních dnech pročesávají zalesněný prostor nedaleko Istanbulu, domnívají se, že tam pachatelé ukryli novinářovy ostatky, nebo to, co z nich zbylo. Vyšetřovatelé pracují s teorií, že se Saúdové tělo pokusili rozpustit v kyselině. Do lesa je zavedlo konzulátní vozidlo, které 2. října podniklo neplánovanou cestu tímto směrem. Z auta byl odstraněn systém GPS, není tedy jasné, kam přesně auto jelo.

Chášukdží podle Burleigha nebyl jen kritickým novinářem, v minulosti působil jako poradce saúdskoarabských tajných služeb. Měl tak dobrý přehled o fungování tamního režimu a jistě také mnoho informací, které mohly pověst království a jeho dědice bin Salmána ohrozit. „Bývalý šéf MI6 John Sawers se nebál to přímo říct, rozkaz k Chášukdžího zabití musel přijít od prince,“ uvedl Burleigh.

Dodal, že novinář byl rovněž patronem nové online platformy Bee Army (Včelí armáda). Jednalo se o zakodovaný program, kde si disidenti uvnitř i vně Saúdské Arábie nechávali zprávy. Tento projekt zřejmě přispěl k Chášukdžího smrti. „Skrze platformu měl informace o neustávající korupci ve vládě i narůstajícím despotismu korunního prince,“ domnívá se Burleigh.

Malý Saddám

„Místo, aby bin Salmán zavedl internetovou cenzuru, jako to udělala Čína, rozhodl se disidentům poslat mnohem výstražnější zprávu. Není divu, že mu v Kuvajtu říkají malý Saddám. Bin Salmán se od svého jmenování korunním princem označoval za reformátora a vizionáře, který zmodernizuje zkostnatělé království. Za touhle maskou se ale skrývá labilní tyran ne nepodobný Saddámu Husajnovi,“ prohlásil Burleigh.

Varování německé rozvědky

Před bin Salmánovým vlivem už v roce 2015 varovala německá rozvědka BND, tehdy byl ještě „náhradním“ korunním princem a působil hlavně jako ministr obrany. BND upozornila na to, že pokud by se chopil vlády, mohl by se ujmout moci nad arabským světem jako nový Saddám. Podle Burleigha se jejich prohlášení měla přiložit větší pozornost, bez prokazatelných důkazů by Německo, tradiční spojenec Saúdské Arábie, nikdo nic takového nezveřejnilo.

Pochybnosti o princově mentální stabilitě

Burleigh přiznal, že se mu od kontaktu v saúdské královské rodině podařilo sehnat bin Salmánovy lékařské záznamy. Jako teenager korunní princ v Německu prodělal léčbu epilepsie, prošel si také psychiatrickými testy. „Tyto výsledky ve mně budí obavy, zvláště v otázce mentální stability,“ řekl anglický historik.

Varování BND i Burleighovy obavy se ukázaly být na místě. Bin Salmána je od minulého roku v podstatě neformálním vůdcem země, jeho otec král Salmán (82) podle zdrojů trpí Alzheimerovou chorobou.  Od té doby bin Salmán přitvrdil ve válce v Jemenu, za oběť mu padlo 10 tisíc civilistů a 11 milionů lidí je na pokraji hladomoru.

Korunní princ se systematicky zbavuje rivalů

V listopadu loňského roku bin Salmánova vláda zadržela libanonského premiéra Saada Haririho a donutila ho k rezignaci. Jako důvod Saúdové uvedli, že Hariri nezakročil v rostoucím vlivu Íránci podporované šiítské organizace Hizballáh. Loni rovněž v Rijádu proběhla obrovská protikorupční čistka, která se nevyhla ani členům královské rodiny.

Saúdskoarabští miliardáři byli pozatýkáni, mnoho z nich bylo mučeno. Jeden z vrchních generálů armády skončil se zlomenným vazem, někteří progresivní politici – například lidé z ministerstva financí beze stopy zmizeli. Čistka se dotkla všech bin Salmánových rivalů. Dalším důkazem o princově despotismu je blokáda Kataru, podle odborníků k válečnému konfliktu chybělo jen málo.

„Katar je téma, které vede zpátky k Chášukdžímu. Novinář blokádu a následnou izolaci státu hlasitě odsoudil,“ uvedl Burleigh. Saúdové nyní mezi jejich královstvím a Katarem staví kanál, Katar tak skončí téměř v naprosté izolaci. „Chášukdží napadal i bin Salmánův reformní program Vize 2030.“

Bin Salmán spoléhá na mocné spojence

Burleigh doplnil, že korunní princ bin Salmán spoléhá na své mocné přátele, jako je například americký prezident Donald Trump či jeho evropští spojenci. „Pokud Trump a ostatní důrazně zakročí, bin Salmánovi tahle vražda a s ní i všechny budoucí projdou. Čas jednat je teď,“ Burleigh následně vyzval britské politiky k akci.

Historik se domnívá, že by světoví lídři měli vyvinout tlak na krále Salmána a přinutit ho, aby omezil moc svého syna, případně ho zbavil následnictví. „Král by měl vědět, že v očích Západu je jeho syn vrah!“ zakončil Burleigh svou analýzu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zkzkz ( 21. října 2018 20:06 )

Pověsit za vajca,hajzla

Nezadat ( 21. října 2018 17:38 )

Byla by prča se dívat jak by ušáci řvali kdyby to tak obsadili ruská vojska v rámci ochrany demokracie jako to udělali ušáci v Iráku,Libyi a atd.

Nezadat ( 21. října 2018 17:35 )

Nejsou už na čase udělat sankce jak na Rusko?Nebo opět demokracie jen pro někoho?

ivoadler ( 21. října 2018 17:16 )

Bin Salmán je haj zl, ale je to náš haj zl, proto ho budeme podporovat (USA).

Zobrazit celou diskusi