Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Uvidíme se později, miláčku.“ Snoubenka zavražděného novináře sdílela dojemné video

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
21. října 2018
11:05

Hatice Cengizová, snoubenka zavražděného saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího sdílela na svém twitteru dojemné video. Na krátkém snímku je zřejmě poslední interview, které novinář před svou smrtí poskytl. „Tvůj smích zůstane v mé duši, můj miláčku,“ vzkázala Cengizová svému snoubenci, napsal deník New York Post.

„Můj svět sice připravili o tvoji tělesnou přítomnost, ale tvůj nádherný smích v mé duši zůstane navždy, můj miláčku,“ připsala ke sdílenému videu truchlící Cengizová. Na záběrech Chášukdží vzpomíná na svého otce a na rodné město Medína. Jeho vyprávění přerušila kočka. Novináře to ale nezaskočilo, místo toho se od srdce zasmál.

„Jediné, co jsme z konzulátu potřebovali, byl kus papíru. Poslední slova, se kterými se se mnou rozloučil, byla: Uvidíme se později, miláčku,“ dodala Cengizová. Žena dlouho nevěřila turecké policii, která jako první přišla s teorií, že byl Chášukdží zavražděn. Doufala, že se někde objeví. Poslední naděje jí vzalo včerejší přiznání saúdskoarabské prokuratury, která potvrdila, že je Chášukdží po smrti.

Chášukdžího zmizení a vražda

Chášukdží, který byl známým kritikem saúdskoarabského režimu, navštívil saúdskoarabský konzulát v Istanbulu 2. října, aby si vyřídil doklady kvůli svatbě, a od té doby byl nezvěstný. Turecká policie uvedla, že v den zmizení novináře, či noc předtím přiletělo do Istanbulu z Rijádu 15 Saúdských Arabů, mezi nimi členové ochranky korunního prince, členové tajné služby i forenzní expert. Krátce po zmizení novináře zase odcestovali.

Saúdská Arábie dlouho účast na Chášukdžího zmizení a vraždě odmítala, včera však tamní prokuratura přiznala, že novinář zemřel při potyčce s úředníky. Jejich verze je v rozporu s teorií tureckých vyšetřovatelů i důkazy, které na konzulátu zajistili. Podle nich se jednalo o plánovanou akci, Chášukdží byl odvlečen do jedné z kanceláří, tam ho Saúdové mučeli a rozřezali zaživa. Těla se pravděpodobně zbavili v kyselině.

Bílý dům v čele s prezidentem Donaldem Trumpem verzi Rijádu věří a přijal zatčení 18 úředníků, kteří jsou podle Saúdů do případu zapleteni. Ostatní západní státy jsou ale skeptičtější a požadují nezávislé, průhledné vyšetřování, které by vedl mezinárodní tým.

veselabublinka ( 21. října 2018 17:10 )

Nelidské, příšerné!

Monikay ( 21. října 2018 14:40 )

Chudák, strašná smrt

Antonin Blaha ( 21. října 2018 13:28 )

 Zrejme byl zabit a rozrezan podle demokratickych pravidel 🤔🤔

kukukuu ( 21. října 2018 12:23 )

Ještě napiš, co to je SA.

Zobrazit celou diskusi