Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Tělo rozsekaného novináře zničili v kyselině? Korunní princ ho označil za radikála

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
2. listopadu 2018
08:05

Saúdský korunní princ Mohamad bin Salmán v telefonátu s americkými představiteli prezentoval zavražděného novináře Džamála Chášukdžího jako nebezpečného radikála. Napsal to ve čtvrtek list The Washington Post s odvoláním na zdroje z Bílého domu. Píše také o tom, že hlavní část těla Chášukdžího měla být zničena v kyselině. 

Princ o novináři podle listu hovořil jako o členu radikální organizace Muslimské bratrstvo v telefonátu se zetěm prezidenta Donalda Trumpa Jaredem Kushnerem a hlavním bezpečnostním poradcem Johnem Boltonem. Zároveň se oba snažil přesvědčit, aby USA zachovaly partnerství se Saúdskou Arábií.

Rijád zatím neodpověděl na otázku vznesenou USA, Tureckem a dalšími velmocemi, kdo nařídil vraždu tohoto kritika saúdskoarabské vlády.

Princ může přijít o trůn

Telefonát se odehrál ještě před tím, než Saúdská Arábie přiznala vraždu Chášukdžího, který byl podle tureckého prokurátora uškrcen krátce po vstupu na konzulát v Istanbulu. Představitelé ropné velmoci poté jeho smrt veřejně odsoudili a slíbili potrestání viníků. Kauza otřásla princovou pozicí, která byla dosud vykreslována jako velmi pevná. Ztratit může i následnictví.

Chášukdžího rodina podle WP označení novináře za radikála rázně odmítla. Turecko opakovaně vyzývá Rijád, aby objasnil, kde skončilo novinářovo tělo. Saúdská Arábie odmítla požadavek Ankary vydat 18 lidí, kteří byli v zemi kvůli kauze zadrženi.

Saúdové pod tlakem

Zástupce amerického ministerstva zahraničí uvedl, že by tělo zavražděného novináře mělo být co nejdříve nalezeno a předáno rodině, aby mohlo být pohřbeno. Chášukdží byl podle dosavadního vyšetřování zabit 2. října, když přišel na saúdskoarabský konzulát v Istanbulu v osobní záležitosti.

Rovněž turecký ministr spravedlnosti Abdulhamit Gül tlačí na Saúdskou Arábii, aby prozradila, kde skončilo novinářovo tělo a aby při vyšetřování spolupracovala s tureckými policisty. List The Washington Post s odvoláním na turecký zdroj napsal, že Chášukdžího tělo bylo zničeno v kyselině v objektu konzulátu nebo v blízké konzulově rezidenci.

Chášukdžího tělo skončilo u turecké „spojky“ Saúdů

Istanbulský prokurátor ve středu řekl, že novinář byl uškrcen hned, jak na konzulát vstoupil, tělo bylo rozčtvrceno a zničeno. Saúdská Arábie, která původně novinářovu smrt popírala a později přiznala, tvrdí, že tělo bylo předáno tureckému spolupracovníkovi. Turecko marně žádá, aby Saúdští Arabové tohoto člověka identifikovali.

Zdroj washingtonského deníku sdělil, že biologický důkazní materiál nalezený na zahradě konzulátu svědčí o tom, že tělo bylo zničeno poblíž místa, kde byl Chášukdží zabit. „Chášukdžího tělo nebylo třeba pohřbít,“ citoval list svůj nejmenovaný zdroj.

sores ( 2. listopadu 2018 12:59 )

V 21 století dělat takové zrůdnosti jako dělal Hitler je hnus. Čmoudi nejsou o nic lepší než byl právě Hitler!!!!!!!!! Už aby nás příroda spláchla a byl konec!

BLB-zdenek ( 2. listopadu 2018 10:25 )

janhu ( 2. listopadu 2018 09:33 )

tady vidíme to ticho havlofašistických lidskoprávních aktivistů , vraždění novinářů spojenci USA fašismu Saudskou arábií jim nevadí EU drží tlamu žádné sankce nechystají ,těm vadí jen když v rusku zavírají jejich teroristy a špiony, USA drží tlamy žádné sankce nechystají jo v USA mučí lidi, unáší lidi, okupují jiné státy, střílejí lidi na hranicích, střílejí 100 lidí na ulicích ročně jako v nějaké válce, takže ,až budou mečet o rusku , iránu ,číně, pošlete je rovnou do análu

BLB-zdenek ( 2. listopadu 2018 08:40 )

No pokud to byl ulhanej zmetek jako český novináři atd. tak si o to koledoval!

Zobrazit celou diskusi