Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Snoubenka rozřezaného novináře dojala sál. „Bránila bych ho svým tělem,“ hlesla

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
30. října 2018
13:30

Dojemnou řeč na památku zavražděného saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího pronesla jeho snoubenka Hatice Cengizová. „Byl hlasem umlčovaných, nebál se promluvit, když ostatní mlčeli,“ řekla na memoriálu v Londýně. Zároveň oznámila, že odmítla pozvání prezidenta Donald Trumpa do Bílého domu, uvedl deník Daily Mail.

Během vzpomínkové akce Cengizová vyzdvihla boj zavražděného novináře za svobodu slova v Saúdské Arábii. „Milovala jsem jeho odvahu, nikdy se nebál prolomit ticho. Byl to vřelý, hodný a milující muž, který se stal obětí zločinců a zbabělých politiků,“ zmínila a dodala, že se rozhodla odmítnout pozvání prezidenta Trumpa do Bílého domu.

Jako důvod Cengizová uvedla, že Trump napomáhá Saúdům zamést stopy za jejich hrůzným činem. Podle ní „by vidina peněz neměla zastřít morální hodnoty“. Za vraždu Chášukdžího je podle ní zodpovědná Saúdská Arábie, a proto království musí zveřejnit další podrobnosti o zločinu a předvést viníky před spravedlnost.

Cengizová zdůraznila, že je velmi vděčná za solidaritu lidí po celém světě, zároveň je ale „zklamaná postoji vedení v mnoha zemích, zejména pak Spojených států“. Následně vyzvala amerického prezidenta Trumpa, aby nedovolil zastřít pravdu o vraždě Chášukdžího. 

Novinářova snoubenka dále prohlásila, že vinu na jeho smrti nenesou jen ti, kteří zločin vykonali a ti, kteří k němu dali příkaz, ale i ti, kdo celou kauzu přehlížejí a snaží se ji „smést ze stolu“. V srdceryvném projevu dodala, že „by s ním na konzulát šla a bránila ho vlastní tělem“, kdyby věděla, že na něj v budově čekají vrahové.

Saúdové několikrát změnili výpověď

Chášukdžího zavraždili v úterý 2. října na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu, kam si šel novinář vyřídit potřebné dokumenty kvůli plánované svatbě právě s Cengizovou. Se snoubenkou se rozloučil slovy: „Uvidíme se později, miláčku.“ Z konzulátu se už ale nevrátil. Turecká policie začala vyšetřovat jeho zmizení a vraždu.

Vyšetřovatelé už od počátku vinili Saúdy, uváděli, že vyslali do Istanbulu skupinu 15 mužů, kteří novináře mučili a zabili. Saúdská Arábie to dlouho popírala, tvrdili, že novinář v pořádku opustil konzulát. Pod nátlakem ale přiznali, že Chášukdží je po smrti. Podle jejich verze zemřel při potyčce s úředníky. Trvali na tom, že král Salmán ani korunní princ Mohamad bin Salmán o ničem nevěděli.

Následně Saúdové potvrdili, že šlo o plánovanou vraždu. Ukázalo se, že „vražedné komando“ bylo složené z členů užšího kruhu poradců korunního prince. Prokuratura ale ujistila, že bin Salmán s tím nemá nic společného. Západní státy o tom však pochybují. Saúdové v souvislosti s případem zatkli 18 osob, členy komanda, z nichž jeden zemřel za záhadných okolností, a další úředníky včetně bin Salmánových oblíbenců.

Lidé se dožadují spravedlnosti pro zavražděného novináře Džamala Chášukdžího. Lidé se dožadují spravedlnosti pro zavražděného novináře Džamala Chášukdžího. | Reuters

Kde je novinářovo tělo?

O těle a způsobu, jakým byl novinář zavražděn, ale Saúdové mlčí. Není jasné ani, kdo vydal pokyn k vraždě. Zdroje blízké vyšetřování v minulém týdnu sdělili tisku, že Chášukdžího ostatky byly nalezeny na pozemku saúdského konzula v Istanbulu. Tělo prý bylo rozřezáno na tři kusy, z konzulátu vyneseno v kufrech a vrazi ho následně hodili do studny. Turecká policie to ale nepotvrdila.

Chášukdžího přátelé včera během memoriálu stejně jako Cengizová vyzvali Saúdy, aby jim novinářovo tělo vrátili. „Džamál je mučedník. Obětoval svůj život pro svobodu slova a demokracii ve své zemi. Ptám se, kde je jeho tělo? Chci svého milovaného Džamála pohřbít,“ pronesla Cengizová.

Blízcí chtějí důstojný pohřeb

Rodina a přátelé novináře si přejí uspořádat řádný pohřeb, který si podle nich zasluhuje. „Vždycky psal jen to, čemu věřil. Bylo mu jedno, že tím zrovna nepotěší mocné lidi. Byl hlasem umlčovaných,“ uvedla snoubenka, která jen těžko při řeči přemáhala slzy.

Další řečníci kritizovali korunního prince bin Salmána, mluvili o jeho „toxické vládě“ a přirovnali ho k teroristické organizaci ISIS. Nepochybují o tom, že právě on dal rozkaz k Chášukdžího vraždě. Novináře označili za pravého vlastence, který zasluhuje ctihodný pohřeb.

Aktivistka za lidská práva Sarah Leah Whitsonová uvedla, že korunní princ by se měl vzdát nástupnictví. „Chášukdží byl Saúd, který se neklonil autoritám a za svoji svobodu zaplatil životem. Džamál byl pravým hrdinou svého národa,“ prohlásila Whitsonová.

Vyšetřování pokračuje

Lidskoprávní aktivisté a Chášukdžího přátelé volají po transparentním vyšetřování novinářovy vraždy. Totéž požaduje také Evropská unie a Spojené státy. Případ zatím šetří turecká policie, do Istanbulu o víkendu rovněž dorazil saúdský prokurátor, který přislíbil plnou spolupráci Saúdské Arábie.

Zobrazit celou diskusi