Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Syn rozsekaného novináře prchl ze země. A korunní princ může přijít o trůn

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
26. října 2018
21:40

Vyšetřování vraždy oponentního novináře Džamála Chášukdžího pokračuje. Saúdský generální prokurátor přiznal, že vražda byla naplánovaná, nenabídl k tomu však žádné další podrobnosti. Rijád těsně před oznámením opustil Chášukdžího nejstarší syn Saláh, který měl dlouho zákaz vycestovat. Podle odborníků se otřásá i postavení korunního prince, do případu se vložil jeho otec, král Salmán, informoval deník Daily Mail.

Saúdská Arábie je kvůli Chášukdžího vraždě pod značným tlakem svých západních spojenců. S králem Salmánem v posledních dnech telefonovali americký prezident Donald Trump, francouzský prezident Emmanuel Macron, turecký prezident Recep Erdogan, ruský prezident Vladimir Putin, britská premiérka Theresa Mayová a zástupci Evropské unie.

Král slíbil trest pro všechny viníky

Král se všechny snažil ujistit, že všichni pachatelé budou dopadeni a případ bude řádně vyšetřen. USA a EU požadují transparentní vyšetřování, hrozí sankcemi a zastavením vývozu zbraní. Tvrdý postoj vůči Saúdům zastává také Česko.

Bývalý britský vojenský atašé pro Saúdskou Arábii plukovník Brian Lees tvrdí, že pokud se chce král Salmán vyhnout západnímu postihu, bude muset nahradit korunního prince Mohamada bin Salmána.

Podle Leese je tohle jediné řešení, které by tvrzení Saúdské Arábie, že potrestá viníky Chášukdžího vraždy, dodalo věrohodnost. Vše totiž ukazuje na to, že příkaz k novinářově likvidaci přišel buď přímo od bin Salmána, nebo že o tom korunní princ věděl.

Přijde bin Salmán o následnictví?

Bývalý atašé se domnívá, že „bin Salmánovy dny coby korunního prince jsou sečteny“. „Saúdové nikdy nepřiznají, že do toho byl bin Salmán zapleten. To ale neznamená, že se mu vyhne trest. Myslím si, že ho král zbaví následnictví,“ sdělil Lees internetovému deníku Rudaw.

Lidé po celém světě demonstrují - požadují spravedlnost pro zavražděného novináře Džamála Chášukdžího. O vině korunního prince Mohamada bin Salmána nepochybují. Lidé po celém světě demonstrují - požadují spravedlnost pro zavražděného novináře Džamála Chášukdžího. O vině korunního prince Mohamada bin Salmána nepochybují. | Reuters

„Samozřejmě nemůže to udělat hned. Vypadalo by to, že podlehl západnímu nátlaku. K výměně korunního prince už v minulosti došlo, Salmán se pravděpodobně obrátí na osvědčený systém speciální poradní rady v rámci královské rodiny, která stanoví jeho nástupce,“ vysvětlil Lees.

Saúdové jsou nespokojeni s korunním princem

Král Salmán se v posledních dnech osobně zapojil do šetření Chášukdžího vraždy. Tvrdí, že netušil, „co mocní rádcové jeho syna provedli“. Jeho zásah svědčí o tom, že je nespokojený s tím, jak se bin Salmán k problematice postavil. Nejmenovaní členi královské rodině sdělili agentuře Reuters, že nejsou spokojeni s dosavadní bin Salmánovou vládou.

Pověst korunního prince značně utrpěla i v očích jeho západních spojenců, podle všeho se pochybnosti o jeho způsobilosti vládnout objevily i v Saúdské Arábii. „I když je králův oblíbený syn, král se v první řadě musí starat o přežití monarchie a udržení dynastie Saúdů u moci,“ řekl jeden ze zdrojů agentuře Reuters.

Novinářův syn odjel do USA

Agentura Reuters s odvoláním na zdroje blízké Chášukdžího rodině oznámila, že novinářův syn Saláh opustil Saúdskou Arábii. Saláh Chášukdží, který má podle Reuters i televize CNN občanství Saúdské Arábie a také USA, dosud nesměl vycestovat, úřady mu před několika měsíci zabavily pas. Podle agentury AFP odletěl do Washingtonu.

Syn zavražděného novináře Džamála Chášukdžího Saláh si musel potřást rukou s korunním princem Mohamadem bin Salmánem, mužem, který zřejmě nařídil vraždu jeho otce. Syn zavražděného novináře Džamála Chášukdžího Saláh si musel potřást rukou s korunním princem Mohamadem bin Salmánem, mužem, který zřejmě nařídil vraždu jeho otce. | Reuters

Podle dřívějších informací zákaz vycestovat ze Saúdské Arábie měla v posledních měsících celá rodina novináře Chášukdžího, který od loňského léta žil v USA a kritizoval saúdskoarabské nejvyšší vedení, včetně korunního prince bin Salmána. Podle některých názorů se tak vedení monarchie snažilo přimět žurnalistu, aby se vrátil do Saúdské Arábie.

Novináře zavraždili cestou pro „papíry“ na svatbu

Chášukdží ale do své země zamířil a 2. října byl zavražděn na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu, kam si šel vyřídit doklady kvůli svatbě. Chtěl se oženit s tureckou přítelkyní poté, co se rozvedl se saúdskoarabskou manželkou. Podle novinářova přítele Jahjá Asírího, který žije v Londýně, byl Chášukdží nucen se rozvést, protože jeho žena dostala na neurčito zákaz vycestovat ze Saúdské Arábie.

Tento týden vyvolalo pobouření na sociálních sítích video a fotografie z úterní návštěvy Chášukdžího syna Saláha a bratra Sáhila u královského dvora v Rijádu, kde oběma pozůstalým osobně kondolovali král Salmán a korunní princ bin Salmán. Právě korunní princ totiž podle mnohých stojí za novinářovou vraždou.

Saúdové přišli už s třetí verzí případu

Saúdská Arábie dlouho tvrdila, že Chášukdží konzulát 2. října opustil. Až po více než dvou týdnech přiznala, že na konzulátu zemřel, ale nejprve prohlašovala, že byl zabit při potyčce. Rijád posléze připustil, že šlo o vraždu, ale tvrdil, že vše se odehrálo v rámci operace, o níž nejvyšší vedení Saúdské Arábie nevědělo. Včera saúdský generální prokurátor přišel s další verzí a bez dalšího vysvětlení uvedl, že vražda byla předem naplánovaná.

Novinář Chášukdží pocházel z dříve prominentní saúdskoarabské rodiny. Jeho turecký dědeček, který se oženil se Saúdskou Arabkou, byl osobním lékařem prvního krále Saúdské Arábie. Chášukdží pracoval jako novinář od 80. let v řadě arabských deníků, v 90. letech byl zahraničním zpravodajem mimo jiné v Afghánistánu, Kuvajtu či Súdánu. Posléze působil i jako poradce saúdskoarabského velvyslance ve Washingtonu, prince Turkího Fajsala, který předtím léta řídil saúdskoarabskou tajnou službu.

5nastolevceskych ( 26. října 2018 23:03 )

Výborná kauza na zastrašování odpůrců Zemana. Tenhle novinář pindal proti svému monarchovi a vidíte, co taková individua (jako třeba z pražské kavarny) čeká?

Zobrazit celou diskusi