Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Děsivé detaily vraždy novináře: Tělo rozřezali na tři kusy a propašovali v kufrech

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
26. října 2018
12:42

Vražda novináře Džamála Chášukdžího dál děsí svět. Turecký deník Yeni Şafak nyní uvedl, že tělo muže, který byl zavražděn 2. října na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu, bylo podle vyšetřovatelů rozřezáno na tři kusy. Ty pak následně vrahové nacpali do kufrů a z konzulátu převezli do rezidence konzula, kde ostatky hodili do dvanáct metrů hluboké studny.

Turecká policie od počátku vyšetřování tvrdila, že novinář byl na konzulátu mučen a zabit. Mluvili o tom, že byl zaživa rozřezán. Při první prohlídce budovy zajistili audio a video nahrávky, na kterých jsou zaznamenány poslední minuty Chášukdžího života. Tělo se jim ale nepodařilo objevit.

Chášukdžího tělo skončilo u konzula ve studně

Ani Saúdská Arábie, která po týdnech zapírání přiznala, že Chášudží je po smrti a že jeho vražda byla naplánovaná, se nevyjádřila k otázkám, co vrahové udělali s novinářovým tělem. Tento týden britská televizní stanice Sky News s odkazem na izraelský Haaretz informovala, že Chášukdžího ostatky byly nalezeny na zahradě rezidence saúdského konzula v Istanbulu.

Turečtí policisté nadále vyšetřují vraždu novináře Džamála Chášukdžího. Turečtí policisté nadále vyšetřují vraždu novináře Džamála Chášukdžího. | ČTK

Turecké noviny dnes upřesnily, že kusy těla se našly ve studni. Policejní zpráva podle deníku Yeni Şafak uvádí, že „tělo bylo rozřezáno na tři kusy, z konzulátu ho do rezidence přenesli v kufru a následně vyhodili do studny“.

Vyšetřovatelé uvedli, že saúdská akce, vražda i s převozem těla, trvala zhruba dvě hodiny. Hodinu před vraždou byly na konzulátu vypnuty kamery, aby vrahové mohli nepozorovaně vynést jeho tělo. Policisté se domnívají, že úředníci, kteří se měli zbavit rozřezaného Chášukdžího těla, „zpanikařili a hodili ho studny“.

Ze studny byly vytaženy jeho nohy, tělo a hlava. Turečtí novináři uvedli, že podle zprávy měl Chášukdží vodu v plicích, což mohlo být příčinou jeho smrti. Odpovídá to také tzv. waterboardingu, druhu mučení, kdy je oběť přivázána ke stolu nebo židli a mučitel jí přes ručník nebo celofán lije vodu na obličej.

Kusy těla byly i na konzulátu

Menší kousky těla podle zprávy objevili turečtí forenzní technici také v jedné z konzulátních jednacích místností. Následně policisté začali prohledávat zalesněné oblasti kolem Istanbulu a další místa, kde by pachatelé mohli tělo schovat. Pátrali i v rezidenci konzula Mohamada Ujtábího, požadovali vypuštění studny, kde se podle zprávy Chášudžího ostatky nakonec našly.

Zdroj blízký vyšetřování sdělil novinářům, že turecká tajná služba odposlouchávala saúdskoarabský konzulát. Proto se jim podařilo získat nahrávky vraždy. Agenti však ani v nejmenším neočekávali, že by se Saúdové uchýlili k vraždě disidenta.

Mimosoudní poprava

Chášukdží byl zavražděn 2. října na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu, kam si šel vyřídit doklady kvůli svatbě. Chtěl se oženit s tureckou přítelkyní poté, co se rozvedl se saúdskoarabskou manželkou. Saúdská Arábie dlouho tvrdila, že novinář konzulát 2. října opustil. Až po více než dvou týdnech přiznala, že na konzulátu zemřel, ale nejprve tvrdila, že byl zabit při potyčce.

Poté Rijád uvedl, že šlo o vraždu, ale v rámci operace, o níž nejvyšší vedení Saúdské Arábie nevědělo. Včera generální prokurátor bez dalšího vysvětlení oznámil, že vražda byla naplánovaná. Chášukdžího zabilo 15 úředníků a vojáků z nejužšího kruhu poradců korunního prince Mohamada bin Salmána. Přestože Saúdové tvrdí, že král Salmán ani jeho následník o vraždě nevěděli, mnozí se domnívají, že rozkaz k likvidace přišel buď přímo od korunního prince, nebo že byl bin Salmán se situací obeznámen.

Představitelka OSN Agnès Callamardová vyzvala k zahájení mezinárodního vyšetřování případu, který označila za „mimosoudní popravu“. Podle stanice Al-Džazíra je generální tajemník OSN António Guterres ochoten nechat sestavit mezinárodní vyšetřovací skupinu pouze na žádost jedné ze tří institucí OSN - Rady bezpečnosti, Valného shromáždění nebo Komise pro lidská práva - nebo také na žádost některé ze zemí, jichž se případ týká. Kromě Turecka a Saúdské Arábie by to mohly být i USA, kde Chášukdží v posledním roce žil.

Z konzulátu odvezli tři kufry a kabel

Turecký prezident Recep Erdogan dnes oznámil, že Saúdové vyšlou do Turecka generálního prokurátora, který bude spolupracovat na vyšetřování Chášukdžího vraždy. Saúdská Arábie je pod značným tlakem svých západních spojenců, kteří požadují transparentní vyšetřování a dopadení všech viníků.

„V neděli (Saúdové) pošlou svého generálního prokurátora do Turecka. Sejde se s naším generálním prokurátorem v Istanbulu,“ řekl Erdogan. Prohlásil, že je třeba vyjasnit, kdo k vraždě dal příkaz, a že Saúdská Arábie musí prozradit místního spolupracovníka vrahů. Podle prezidenta by měl Rijád také vyjasnit, kde je tělo mrtvého.

Turecká agentura Anadolu napsala, že z budovy konzulátu dnes odjela dodávka, do níž předtím pracovníci úřadu naložili z jiného vozu tři kufry a černý plastový pytel. Nastoupil do ní také muž, který měl v ruce stočený kabel. Erdogan dnes také prohlásil, že Turecko má k případu další informace a důkazy, o něž je ochotné se podělit.

Antonin Blaha ( 26. října 2018 21:09 )

 Nemela by se Saudska Arabie humanitarne bombardovat?😂😂

kukuku ( 26. října 2018 18:40 )

Jenom na vaření.

dobry-cIovek ( 26. října 2018 18:32 )

Ovčáčkovo sebevědomí tím stoupá

levicove-smegma ( 26. října 2018 17:27 )

Vidíte, jak dopadne ten, kdo se nemile vyjádří o hlavě státu?

cukrenka ( 26. října 2018 15:53 )

Asi nikoli strach, ale k postoji vedou materiální zájmy.Tak nějak se to může stát, když se obchodník stane politikem, či prezidentem. Nemyslím, že některá lidská rasa je výrazně horší než jiná, a určité typy lidí, které jsou různě psychicky vyšinuté, se najdou určitě uplně všude/ i v Norsku/ a jsitě byly i ve všech dobáchy a možná i četněji v civilizovaných zemích, než v nějaké primitivnější společnosti.

Zobrazit celou diskusi