Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jak upalování Husa, čílí se Kubera kvůli kritice. Vybral si Hilšer STAN kvůli funkcím?

Autor: Zuzana Štíchová - 
20. října 2018
05:02

Vybral si Marek Hilšer v Senátu větší klub kvůli funkcím? Nebo aby nebyl Jaroslav Kubera (ODS) šéfem Senátu? Někdejší prezidentský kandidát striktně popírá spojování svého rozhodnutí s funkcemi. Argument se snazším prosazováním programu, kterým odporoval, ale v horní komoře neobstojí, jak mu připomněl právník a šéf nejmenšího klubu Václav Láska (za SZ). Hilšer navíc otevřeně přiznává, že Kuberu na místě druhého nejvyššího ústavního představitele země nechce. Na tomto postu by rád viděl exrektora Václava Hampla (za KDU-ČSL).

„Po zvolení jsem deklaroval, že vstoupím do některého klubu. Uvědomuji si, že člověk sám nemůže v Senátu naplňovat program. Nežádal jsem žádné funkce,“ odůvodnil Marek Hilšer ve čtvrtek svůj vstup do klubu STAN. Později přiznal, že rozhodlo i to, že se zná s Janem Farským a Vítem Rakušanem, kteří za Starosty působí ve Sněmovně. Dlouho se přitom mluvilo o tom, že Hilšer posílí nejmenší senátorský klub Senátor 21. Hilšer argumentoval mimo jiné také velikostí klubu.

Rozhodně neplatí to, že velký klub znamená v Senátu větší šanci prosadit své plány. Vzhledem k tomu, že kluby tady nefungují stranicky a vždy se musí hledat podpora napříč ostatními kluby. Tento argument není pravdivý, a pokud ho někdo použije, tak neví, jak funguje Senát. V otázce funkcí to poměrné zastoupení funguje, to je pravda,“ řekl pro Blesk Zprávy předseda nejmenšího klubu Václav Láska(za SZ), který je zároveň právníkem.

Láska zároveň nesouhlasí s tím, jak se kluby po volbách přetahují o nezařazené senátory a ti se naopak snaží vyjednat si co nejlepší pozice a podmínky. „Nejsilnější klub se teď nestaví podle toho, jak uspěl ve volbách, ale jak uloví nezávislé. Vyhledávání nejlepší pozice po volbách - to mi nepřijde mravné a etické,“ řekl k aktuální situaci v horní parlamentní komoře, která je nebývale zamotaná.

Láskův klub, do kterého po volbách vstoupil např. velký Babišův kritik Lukáš Wagenknecht (za Piráty), podle svého předsedy staví na vzájemné chemii a vůli spolupráce. „To je pro nás důležitější, než mít velký klub, který má přístup k některým funkcím,“ řekl Láska.

„Nakonec mi poslal jen smsku, že zvážil všechna pro a proti a ta ho vedou do STANu. Nevím, která to byla pro a která proti, a ani se po tom asi nebudu pídit,“ poznamenal pak k Hilšerově volbě.

Sám exprezidentský kandidát odmítá, že by se rozhodoval podle možných funkcí. Požadoval prý jen to, aby mohl zasednout ve školském nebo zdravotnickém výboru. To mu podle jeho slov ale umožnily všechny protistrany (Hilšer jednal hned s trojicí klubů). Nakonec usedne ve výboru pro zdravotnictví.

Kubera: Když předsedou nebudu, nezblázním se. Nejsem ale Hus

Hilšer svým přesunem do klubu STAN způsobil vrásky především ODS a jejímu potenciálnímu kandidátovi na předsedu komory Jaroslavu Kuberovi. ODS se právě se Starosty pere o největší klub, který má podle zvyklostí právo navrhnout nového předsedu. Kubera má ale Hilšerovi za zlé také to, že se do něj navezl, aniž by se osobně znali.

Jste překvapen rozhodnutím Marka Hilšera vstoupit do klubu STAN, čímž ODS zkomplikoval boj o nejsilnější klub a tedy i o právo nominovat předsedu, tedy Vás?

Není to pro mě překvapení, ale rozhodl jsem se po tom, co se odehrálo, už kroky těchto senátorů nijak nekomentovat (Hilšer oznámil své rozhodnutí společně s J. Drahošem - pozn. red.).

Co tím myslíte?

No, co se odehrává... No, to už bych je komentoval. To nejde.

Mám tomu rozumět tak, že tu byla velká bitva o to, kam se připojí?

Samozřejmě všechny kluby se snažily zvýšit počet svých členů. Někdy to ale bylo na úkor světonázoru, honosně řečeno. Podle mě, když jde někdo do Senátu obecně, tak by mu mělo být dávno jasné, do kterého klubu půjde. A ne, když zjistí, že ten jeden klub není moc výhodný, protože je třeba malý, tak zjistí, že je lepší jít do co největšího, kde si myslí, že toho prosadí nejvíc. Bez ohledu na to, že může mít v klubu problém, nebo dokonce mohou mít problém jeho někteří členové.

Neživím se tím, abych kádroval jiné kandidáty na rozdíl od člověka, který mě vůbec nezná a označí mě za druhého Zemana. Já už nechci být v roli obžalovaného, já jsem nic neprovedl, byl jsem čtyřikrát zvolen. Jestli tady je někdo, kdo má lepší kvalifikaci, ať mi ho přivedou. To říkám s vědomím, že se z toho nezblázním. Nemám co dál komentovat. 

Vy jste se nesnažili nikoho z prezidentských kandidátů přetáhnout k sobě?

Jednání jsem nevedl, měl jsem svých starostí dost. Navíc na městě (Kubera je primátorem Teplic - pozn. red.) děláme rozpočet, tak jsem řešil městské věci. O vyjednávání se staral předseda klubu Miloš Vystrčil. (ODS z nezávislých kandidátů zvažují P. Fischer a J. Chalánková - pozn. red.)

ellyane ( 20. října 2018 13:40 )

Dobrý den všem, Máme málo lékařů, proč nepracuje v oboru který vystudoval za peníze náš všech? To bude raději vysedávat v senátu a brát peníze za nic jako všichni ostatní, ano je to vyčůránek a to velmi slušně řečeno....

oltec ( 20. října 2018 12:52 )

už se těším na to jak během schůze senátu odhalí své vysportované popsané tělíčko Hilšer a bude skákat po židlích s vlajkou EU

carin12 ( 20. října 2018 11:55 )

kdyby se alespon zřekli toho nocležnýho ve prospěch potřebných,,naše republika není tak bohatá aby si tohle camrání o ničem mohla dovolit za peníze chudých,,klidně si budte čímkoliv ale za bezplatnou funkci,,stačí to udržování té konírny celoročně stojí přes miliardu,,kolik by se zachránilo nemocných a lázenských pacientů takto se to probendí bez užitku nikoho,

dragomira ( 20. října 2018 11:47 )

prasatkopepicek ( 20. října 2018 10:57 )

Pokud toto udela clovek ke kteremu nemame sympatie je to samozrejme prasarna a vycuranost. Pokud to same udela clovek ktereho jsme volili nebo mu fandime, pak je to pochopitelne v poradku a je dobre ze to udelal.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa