Hlavní příčinou vyšších nákladů je podle Provázka sucho. „Začalo v loňském roce a letos kulminuje. Jsou regiony, jako západočeský, východočeský, Jihomoravský kraj, kde jsou problémy ještě daleko větší než v jihočeském regionu. To se projeví na ceně. Na základě toho, co se odehrálo letos - sucho, vyšší cena obilí, problémy s kyslíkem, rybáři nemohli krmit - doporučujeme koncovou cenu našim velkoobchodním odběratelům na stánku na vánoční prodej okolo 110 korun výběr a okolo 100 korun za (nevýběrového) kapra. Je tam meziroční nárůst zhruba o sedm až deset procent a to odpovídá situaci, jaká je,“ řekl Provázek.

Ceny se budou lišit podle regionu. Nejnižší budou v jižních Čechách, kde se ryba vyrábí, v dalších krajích poroste cena kvůli dopravě. Dražší budou i ryby na export. Sucho trápí podle Provázka i Polsko, Maďarsko či Německo.

Cena se zvýší jak pro export, tak pro domácí trh. „Polsko je jeden z nejvýznamnějších odběratelů České republiky a jsou na téměř polovičním výlovu oproti situaci před 15 lety, a to doplňují dovozem hlavně z České republiky a Maďarska,“ řekl Provázek.

Fish Market je výhradním prodejcem živých ryb a výrobků z ryb holdingu Rybářství Třeboň. Hlavním artiklem je živá ryba, především kapr šupinatý a lysý. Přibližně 75 procent produkce ryb vyváží do Evropy, 25 procent jde na domácí trh převážně před Vánoci. Fish market prodává ryby i z Rybářství Hluboká či Mariánských Lázní.

Třeboňští rybáři dnes zahájili třídenní výlov největšího českého rybníka Rožmberk s rozlohou 647 hektarů. Čekají výnos 150 tun tržních ryb, zhruba o deset tun méně než loni. Výlov loni přilákal 55.000 lidí.

Rybářství Třeboň, největší producent sladkovodních ryb v Evropě, chce na podzim vylovit z 250 rybníků 2200 tun ryb, hlavně kaprů. Při podzimních výlovech bude na hrázích kilogram ryb prodávat za 85 Kč a 92 Kč, meziročně o deset Kč dráž. Rybářství Třeboň se podílí na tuzemské produkci ryb 15 až 18 procenty. Roční produkce činí asi 3200 tun, z toho tvoří 90 procent kapr. Společnost hospodaří na 440 rybnících o výměře 8000 hektarů.

Fotogalerie
15 fotografií