Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Stát se připravuje na „suché roky“. Bude voda jen na příděl? Ministerstva chystají změny

Autor: Jakub Veinlich - 
16. srpna 2018
06:08

Není pitná voda. Obce se hlásí o pomoc. Tu nabízí například Správa státních hmotných rezerv. Opatření připravila také odpovědná ministerstva. Tedy zemědělství a životního prostředí. Úřady například napustily nádrže, aby nevysychaly řeky. Vzniknout má nový zákon, který by v případě potřeby mohl zakázat používat vodu pro zalévání zahrad, plnění bazénů nebo mytí aut.

Sucho dosahuje extrému. Ministerstva proto chtějí reagovat, a tak předložila na vládě alarmující zprávu. „Srážkový deficit se prohluboval i v prvním srpnovém týdnu, kdy spadlo pouhých 35 % srážek oproti normálnímu množství na území České republiky, na Moravě to bylo dokonce 17 % a v Čechách 43 %,“ píše se ve společné zprávě ministerstva životního prostředí, zemědělství a Českého hydrometeorologického ústavu.

„V uplynulém týdnu se vlhkost půdy na většině území České republiky zmenšila nebo zůstala na setrvalém stavu. Z hlediska vlhkosti půdy je situace kritická na většině nízkých i středních poloh na území ČR,“ varují dál ministři Richard Brabec (ANO) a Miroslav Toman (za ČSSD) v materiálu, který má redakce Blesk Zpráv k dispozici.

Vyhlídky nejsou podle dokumentu nijak růžové. “Lze předpokládat, že se situace hydrologického sucha na většině území České republiky bude i nadále prohlubovat. A to jak u povrchových, tak podzemních vod,“ stojí ve zprávě, kterou dostali po dovolenkové přestávce ministři na stůl.

Pomoc ze státních rezerv

K dnešnímu dni už vydalo mimořádná opatření kvůli suchu celkem 57 obcí. O pomoc se na Správu státních hmotných rezerv obrátil už před Velikonocemi například starosta obce Píšť na Opavsku Daniel Fichna. Obecní vrt totiž téměř vyschnul a lidé šetřili vodou, kde se dá. Místní nesměli zalévat zahrady, napouštět bazény ani mít auta. Kdyby stát nedodal cisterny s vodou, lidé by neměli pomalu ani co pít a z čeho vařit.

Dnes už je situace lepší. Pomohl státní podnik a především hasiči, kteří dováželi vodu z okolních obcí, aby vrt opět „oživili“.

„Věc už máme vyřešenou, s podnikem Státní hmotné rezervy jsme ukončili smlouvu někdy na konci června. Už máme v obci položený suchovod, který funguje,“ popsal Blesk Zprávám aktuální stav starosta obce Píšť.

Jenže problémy podle všeho jako v Píšti nekončí. Podle webu iDnes.cz už šest obcí na jižní Moravě nařídilo, že lidé musí vyjít na den jen se sto litry vody.  Zda to dodržují, ale příliš kontrolovat nejde.

Problém 'znárodnění studní'

Ministr životního prostředí Richard Brabec se chystá kvůli suchu v příštích dnech svolat jednání krizové skupiny. S ministrem Tomanem navíc jeho rezort spolupracuje na přípravě novely vodního zákona, která má reagovat na sucho a zavést možnost pro kraje a obce vyhlašovat „stav nedostatku vody,“ což by znamenalo, že by mohly uplatňovat zákaz používání vody.

„Neměla by se používat na napouštění bazénů, zalévání, nebo mytí aut atd…“ doporučuje už dnes ministr Toman.

„Součástí novely samozřejmě nebude ‚znárodnění studní', ani možnost nařídit majitelům studní umožnit vodu používat pro obec,“ upozornil k připravovanému návrhu vodního zákona ministr životního prostředí Brabec.

„Je to naprostý nesmysl. Nic takového v tom zákoně není, nebylo a nebude,“ dodal k údajné dezinformaci Hospodářských novin Brabec.

„Suchou hlavu děláme společně – nikdy to tam nebylo, nikdy jsme se o tom nebavili,“ podpořil svého vládního kolegu a vicepremiéra ministr zemědělství Toman.

Podle Brabce jde jen o to, že v případě nutnosti by směli úředníci vstoupit na soukromý pozemek. A to v situaci, kdy v době sucha bude potřeba přes soukromý pozemek vést provizorní potrubí k rychlému přečerpání vody z dostupné nádrže. „Žádné znárodňování studní, žádné vstupy na pozemky, abychom někomu měřili, kdo kolik má ve studni vody,“ doplnil Brabec.

K zadržování vody – pokud tedy prší - má sloužit také ministerský projekt Dešťovka, který stále běží. v rámci obou dosavadních výzev lidé podali 4800 žádostí za 233 mil. Kč. Aktuálně probíhá příjem žádostí v 2. výzvě za 240 milionů korun. Brabec upozornil, že se do projektu mohou přihlásit také obce a kraje, a vybudovat si tak rezervy například na veřejné zavlažování.

Extrémní sucho ohrožuje řeky

Sucho trápí už více než polovinu vodních toků po celém Česku. Ve většině sledovaných vodních toků podle dostupných zpráv protéká jen mezi 5 a 40 procenty vody, než je v tomto období obvyklé.  I na to se chtějí úřady připravit.

Nově musejí nastavit hospodaření s vodou také státní podniky Povodí. „Zásadní je, že díky vhodné manipulaci na vodních nádržích není v tuto chvíli v ohrožení zásobování obyvatelstva pitnou vodou. Například Želivka v současnosti zásobuje vodou už každého osmého obyvatele České republiky,“ řekl k extrémní situaci ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).

Se suchem bojují vodohospodáři kvůli nízké hladině podzemní vody v povodí Labe, Ploučnice, Orlice nebo Jihlavy. Hlavním důvodem jsou především srážky.

Aby toky nevyschly a bylo navíc dost pitné vody pro obyvatelstvo i pro průmysl nebo zemědělství, chystá ministerstvo zemědělství výstavbu nových nádrží, které by uměly reagovat na sucho, pokud se vyplní předpovědi meteorologů.

Stát se připravuje na horší časy

Ministr Toman proto navrhuje, aby se v novou víceúčelovou nádrž přeměnil suchý poldr Skalnička v Pobečví. Nádrž by měla přinést objem o 42,1 milionech metrů krychlových. Měla by umět překlenout jak povodně, tak zadržovat vodu kvůli suchu. Zároveň ministerstvo chce dále pokračovat s přípravou vodní nádrže Kryry na Rakovnicku.

Svůj objem by podle návrhu měla navýšit také nádrž Nové Mlýny. A to o 9 milionů kubíků vody.  „Chceme zvýšit maximální hladinu ve střední a dolní nádrži o 35 centimetrů. Technické řešení obou nádrží to umožňuje bez dalších nákladů. Díky tomu budeme moci realizovat i navazující projekt závlahové soustavy pro pět tisíc hektarů vinic a sadů,“ okomentoval návrh opatření ministr Toman.

„Od dubna do konce července jsme z významných nádrží ve všech pěti povodích do řek pro nadlepšení průtoku vypustili téměř 360 milionů kubíků vody. Bez toho by některé řeky už byly zcela na suchu,“ uvedl ministr Toman.

janejaneja ( 16. srpna 2018 13:31 )

Všem, kdo má doma bazén bych vodu 100x zdražila a hlavně těm, kteří plýtvají a zalévají trávníky- to mi příjde jako nehorázná drzost plýtvání ! Těm-200 násobně zdražit. K čemu jim bude zelený trávníček kolem baráku, když otočí doma v kuchyni kohoutkem a nepoteče žádná voda ? Hlavně že mám zelený trávníček v době sucha ? Lidi- voda je nedá vyrobit ani koupit za tunu zlata !

agfor ( 16. srpna 2018 12:49 )

Budou příděly jen pro bílé Čechy, nebo to bude platit taky pro cikány, kteří dnes bezohledně vytápějí pitnou vodou byty pod svými ? Proč taky ne, že ? Však oni to gádžové zaplatí.

sores ( 16. srpna 2018 11:58 )

Co vím, tak voda se prodala frantíkům, takže nám jí budou dávat na příděl ale sobě ne. Navíc,splachovat lidská lejna pitnou vodou je do nebe trestuhodné. To už říkám hodně let!!! Pitná voda je život pro lidstvo a zvěř s přírodou.

willi48 ( 16. srpna 2018 10:47 )

Sory jako, těch neschopnejch blbců je ve vládě tolik, že jsem si na chvíli Brabence spletl s Ťukem. Takže tohle jsem zase pro změnu zkur.vil já.

willi48 ( 16. srpna 2018 10:45 )

Proboha, nepouštějte k tomu Brabence. To nestačí, jak doslova kur.ví přípravu výstavby nových úseků dálnic, nebo jak je naprosto neschopný, pokud jde o likvidaci reklam podél silnic, nebo pokud jde o opravy D1 ? Co ještě bude muset předvést, aby už konečně odešel do pryč. Kvalifikace "kámoš Bureše" je hodně málo na ministra.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa