Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sázava s Lužnicí jsou na suchu, Vltava se sjet ještě dá. Tropy v Česku vodákům nepřejí

Autor: ČTK, pk - 
9. srpna 2018
10:11

Vodákům současné tropické počasí nepřeje, neboť slunce vysušuje koryta řek. Vody je málo a v některých oblastech je podle Vojtěcha Jančara z Českého kanoistického svazu situace skutečně kritická. Rozumně splavných je v Česku jen několik toků, dodal. Doporučuje Vltavu a Otavu. Situaci zvláště na malých tocích by mohly změnit bouřky, které se mají objevit do konce týdne.

Vltava je splavná jak pod Vyšším Brodem, tak na horním toku. Tam ale platí omezení daná správou šumavského národního parku. „Od pátku by měla být otevřena i propust pod Papouščí skálou před Českým Krumlovem. Skála nad ní je již zabezpečena,“ uvedl Jančar.

Také na Otavu se podle něj lze vydat s lodí, přestože průtok v Sušici spadl pod čtyři kubíky.

Na ostatních tocích už je situace horší 

Na ostatních velkých tocích nejčastěji navštěvovaných vodáky je již situace horší. Sázava s Lužnicí a Nežárkou jsou skoro úplně na suchu. Ohře na tom není lépe. „Pokud je někdo ochoten táhnout často loď za sebou na koníčkovací šňůře, pak se o řeku na středním toku může pokusit. Z Kadaně, respektive od Nechranic, je řeka splavná lépe,“ popsal Jančar.

Na Berounce jsou mělčiny pod některými jezy. Labe je lépe splavné od Jaroměře, Jizera má jakž takž vodu od Bakova. Stará koryta Metuje jsou podle Jančara stálicí, většina ostatních malých řek je na suchu.

Ani na Moravě a ve Slezsku není situace s vodou jiná. Ostravské řeky jsou splavné z Ostravy, Opava pak pod ústím Moravice. Bečva je na suchu a Morava vodácky zaujme od Postřelmova. Dyje je pak splavná až od Novomlýnských jezer.

Policie bude kontrolovat opilé vodáky na Vltavě:

Zobrazit celou diskusi