Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zatemní „vykastrovaný“ registr i státní rezervy? Obchoduje s nimi Agrofert

Autor: Zuzana Štíchová, val - 
28. června 2017
05:01

Neplatí ani rok a stále je ho s trochou nadsázky plná Sněmovna. Poslanci ještě nerozhodli ani o okleštěné verzi, se kterou nesouhlasili senátoři, a už mají na stole další změny. Tentokrát by se výjimky ze zveřejňování smluv měly týkat třeba Státní správy hmotných rezerv, která obchoduje mimo jiné i s Agrofertem – toho času ve svěřenském fondu Andreje Babiše (ANO).

Nekonečný kolotoč debat kolem nařízení zveřejňovat smlouvy nad 50 tisíc korun týkající se veřejných prostředků zřejmě skončí nejdříve s volbami. A ani to není jisté. Jen v tuto chvíli leží totiž ve Sněmovně hned dvě novely propíraného zákona.

Poslanci koncem února schválili řadu výjimek, o této verzi později šéf TOP 09 Miroslav Kalousek prohlásil, že registr smluv byl „vykastrován“. Povinnosti se podle Sněmovny měly vyhnout vysoké školy nebo státní podniky. S tím nesouhlasili senátoři a vrátili zákon jen s výjimkou pro Budvar. Řada je teď znovu na poslancích. Takhle reagovali před projednáním v Senátu členové ODS na nátlakové billboardy, které se objevily v jejich okrscích. Autorem byla Rekonstrukce státu:

Druhá novela, která by měla být na programu ve středu, je do značné míry „tím samým“. Opět v ní figurují výjimky pro Budvar nebo vysoké školy. Navíc tam ale přibyla také Státní správa hmotných rezerv (SSHR). Proč? To je dobrá otázka vzhledem k tomu, že SSHR čile obchoduje s Agrofertem. A ten je, jak známo, pod kontrolou Andreje Babiše, i když aktuálně nepřímou.

S Babišem to nesouvisí, tvrdí Vondráček

Podle místopředsedy Sněmovny a jednoho z autorů novely Radka Vondráčka (ANO) návrh nesouvisí s obchody jeho stranického šéfa. „Ty obchody probíhají bez ohledu na to, zda je pan ministr financí ten nebo onen. Je to otázka na pana ředitele hmotných rezerv, který vám potvrdí, že absolutně politická angažovanost našeho předsedy nemá s tímto obchodem nic společného. Není to ani motivem té novely. Je to zase spíš předvolební téma,“ řekl na dotaz Blesk.cz.

Pavel Švagr, který šéfuje správě hmotných rezerv od roku 2014, míní, že jde především o bezpečnost České republiky. „Dnes si můžete na našem webu rozkliknout jakoukoliv vysoutěženou smlouvu a zjistíte, do jakého skladu nám má vítěz tendru dodat letecké palivo, které využívá naše armáda. A nebo do jakého skladu nám má přivézt naftu. Zároveň si jednoduchým součtem komodit můžete udělat představu o celkových nouzových zásobách České republiky od potravin až po ropu. Třeba v Polsku jsou všechny tyto informace tajné, protože je považují za strategické,“ reagoval Švagr na možnost dostat z registru smluv výjimku. 

Billboardy Rekonstrukce státu měly upozornit na údajně nesmyslné výjimky ze zveřejňování smluv státu. Billboardy Rekonstrukce státu měly upozornit na údajně nesmyslné výjimky ze zveřejňování smluv státu. | Rekonstrukce státu

„Pokud SSHR získá tuto výjimku, tak bude i nadále vypisovat na všechny dodávky soutěže podle zákona o veřejných zakázkách. Pouze pak tyto smlouvy nebude překlápět do registru smluv. To znamená, že princip soutěže na nejnižší cenu zůstane zachován,“ doplnil.

Obchodování s Agrofertem pak potvrdil. „Firmy z tohoto holdingu se standardně hlásí do výběrových řízení na dodávku, ochraňování a obměnu potravin. Je to dáno také tím, že trh v České republice je příliš malý na to, aby pokryl požadované množství ve stovkách tun, a tudíž se do takovýchto tendrů hlásí většinou ti největší hráči na potravinovém trhu,“ vysvětlil Švagr s tím, že SSHR obchoduje či obchodovala v rámci Babišova impéria například s Olmou, Mlékárnou Hlinsko nebo Navosem. Firmy se angažovaly v dodávce sušeného mléka nebo ochraně obilí.

TOPka zuří, opozice ale není jednotná 

Protože předsedové poslanců ODS, KSČM a Úsvitu se pod novelu zahrnující SSHR podepsali, zůstala v opozici osamocena TOP 09. Ta nadále striktně odmítá zavádění jakýchkoliv výjimek z povinnosti smlouvy zveřejňovat.

Občan platí daně státu a ten jimi platí vše, co je nezbytné. Jednoduchá rovnice, ve které by neměla být žádná neznámá, ale přesto stále je nebo chce být. Občan by totiž měl vědět, co z jeho daní stát platí. Ale i na to musíme mít u nás zákon a registr smluv,“ poznamenal k problematice člen ústavně právního výboru Martin Plíšek (TOP 09).

Podle strany Miroslava Kalouska je neodpovědné a chaotické po startu ostrého provozu registru zavádět nové výjimky. „Už před rokem, kdy se schválila jeho první verze, neplatil pro všechny, kteří hospodaří s veřejnými penězi. Zarážející je, že nově navrženou výjimkou jsou smlouvy Správy státních hmotných rezerv, se kterou ve velké míře obchodují také firmy patřící do holdingu předsedy hnutí ANO. Daňový poplatník by se tak nic nedozvěděl o velkých nákupech pohonných hmot, vody nebo potravin. Je tedy zřejmé, proč poslanci ANO, kteří dříve odmítali výjimky z registru smluv, najednou změnili názor a předkládají tzv. kompromisní verzi, která se má schvalovat narychlo v závěru volebního období,“ dodal Plíšek.

V ohrožení není podle pravicové strany ani zdraví pacientů v nemocnicích, ani citlivé informace. „Každá výjimka, a je jedno, jestli jediná, anebo desátá v pořadí, je velkým morálním hazardem pro všechny, kdo musí smlouvy zveřejňovat,“ přisadil si Plíšek.

Stanislav_Jancik ( 29. června 2017 04:14 )

Takže jsme se zase jali bořit něco, co funguje? A jak překvapivě mj. ve prospěch strany jednoho muže. Jakékoli výjimky z toho zákona dělají cár papíru. Měl by zůstat v původní podobě navržené TOPkou.

Jakub_96 ( 28. června 2017 22:43 )

Ono tady nejde jen o Agrofert, i když o ten v první řadě, ale obecně o to, že občané mají právo vědět, jak je s jejich penězi nakládáno. Na Slovensku tenhle zákon ušetřil miliardy.

SimonH ( 28. června 2017 22:31 )

Je velká škoda, že poslanci teď registr smluv vykastrovali. Měl platit v té podobě, jak chtěla TOP 09, to znamená bez výjimek.

ondra.dos ( 28. června 2017 21:54 )

Titulek o "vykastrovaném" registru smluv je bohužel výstižný. Schválené výjimky způsobují akorát komplikace a zbytečně tento zákon oslabují.

gbrgbr ( 28. června 2017 20:34 )

Nechápu, proč by někomu měly být udělovány výjimky. Ať to platí pro všechny. TOP 09 má v tomto pravdu. Že to s Babišem nesouvisí? Ale jděte.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa