Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kastrování registru, bouřil Kalousek. Státní podniky nemusí zveřejňovat smlouvy

Autor: simao, ČTK - 
22. února 2017
14:20

Internetový registr smluv dostane řadu výjimek. Výjimku ze zveřejňování smluv by měly vedle národního podniku Budějovický Budvar dostat i všechny státní podniky a společnosti s většinovou účastí státu, krajů nebo obcí, které mají obchodní či průmyslovou povahu. Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) si stěžoval na „kastrování“ registru tak, že bude v podstatně nefunkční. S řadou výjimek nesouhlasí ani Andrej Babiš (ANO).

Novela zákona o registru smluv se původně týkala podle návrhu poslanců KDU-ČSL jen pivovaru Budvar. Lidovci původně chtěli výjimku obecně pro národní podniky, což je ale nyní právě pouze Budvar. Podle nich by pivovaru hrozily značné škody kvůli odkrytí obchodní strategie.

Ve velmi těsném hlasování - o jeden jediný hlas - však Sněmovnou prošlo její rozšíření novely o další výjimky. S tím nesouhlasí Andrej Babiš (ANO), Miroslav Kalousek (TOP 09) a ve výsledku ani ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL), který výjimku pro Budvar prosazoval. 

Výjimku v případě zveřejňování smluv v registru dostanou všechny státní podniky, podniky vlastněné obcemi a kraji, ale i veřejnoprávní média. Určité úlevy by totiž podle poslaneckého znění předlohy, která míří do Senátu, dostala i Česká televize a Český rozhlas.

Ironický Kalousek: Od toho je stát, aby vlastnil pivovar

Kalousek si během projednávání ve Sněmovně postěžoval, že četné výjimky ovlivní funkčnost registru smluv. „Budeme sice tvrdit, že to máme. Dokonce se to tak bude jmenovat, ale ten obsah vykastrujeme tak, že bude v podstatě úplně nefunkční,“ míní Kalousek.

„Já si myslím, že tenhle přístup není úplně fér,“ uvedl dále šéf Topky, podle kterého by byla spravedlivá diskuze, zda má či nemá být registr smluv. Když už ale registr je, je dle Kalouska chybou jej dělat nefunkční.

Kalousek však chápe předkladatele, kterého trápí, že by národní podnik Budvar byl v nevýhodné pozici, protože by oproti soukromým pivovarům musel zveřejňovat smlouvy.

„Ale ta příčina není v tom, že máme registr smluv. Ta příčina je v tom, že stát vlastní pivovar. Od toho si přece lidé stát zřizují, aby vlastnil a provozoval pivovary. To je jedna ze zásadních úloh státu. Doufám, že jste postřehli ironii v té mé poslední větě,“ říkal poslancům šéf Topky.

Babiš: Podporovali jsme vrácení zákona

Kalousek sklidil tentokrát uznání i ze strany hnutí ANO, které vede jeho zapřísáhlý rival Andrej Babiš. „Já vím, že to panu Kalouskovi bude možná nepříjemné. Já z toho také nemám radost. Ale co se týče registru smluv, já s ním naprosto a do písmene souhlasím,“ uvedl Babišův poslanec Martin Komárek.

Pro předlohu však hlasovalo 80 ze 159 přítomných poslanců zejména z ČSSD a KSČM. Hlasy přidala také část členů KDU-ČSL a ODS. Proti bylo 47 členů dolní komory hlavně z klubů TOP 09 a Starostů, ANO a Úsvitu. O novele se muselo hlasovat dvakrát, napoprvé o dva hlasy neprošla. Jenže toto neúspěšné hlasování napadl šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák.

„Poslanci hnutí ANO podporovali vrácení zákona do druhého čtení, aby se připravily přesnější a vyhovující pozměňovací návrhy, které by řešily problémy z praxe, které se objevily od účinnosti zákona. Když se to nepodařilo, hlasovali pro užitečné pozměňovací návrhy, ne pro vynětí státních podniků,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš.

Ani Marian Jurečka, prosazující výjimku pro Budvar, však není spokojen se všemi dalšími výjimkami. „V průběhu času se ukázalo jako rozumné podpořit některé další návrhy, já osobně jsem podporoval návrhy typu vyjmout vysoké školy, výzkumné ústavy,“ uvedl. S rozšířením výjimky na státní podniky prý ale také nesouhlasil.

Otec registru: Registr je vykostěn, moc toho nezůstalo

Pod zákon o registru smluv by neměla spadat ani ujednání, na něž se vztahuje bankovní tajemství, a ta, která se týkají nakládání s výbušninami. Výjimku budou mít i kolektivní smlouvy. V databázi nebudou muset být ani smlouvy některých dobrovolných svazku obcí.

Zpravodaj novely Jan Farský (STAN, za TOP 09), jenž v minulosti zákon o registru smluv prosadil, uvedl, že je „v podstatě vykostěn“. Podle jeho odhadu zmizí z registru kolem dvou třetin objemu sledovaných veřejných peněz, například jen státní podniky představují podle něho stovky miliard korun ročně. „Spíš je otázka, co tam zůstalo. Moc toho není,“ řekl novinářům po hlasování Farský.

Zlatušku rozladila výjimka pro vysoké školy

Výjimka se týká také vysokých škol. Veřejné vysoké školy by v registru nemusely zveřejňovat smlouvy, které uzavírají se soukromou podnikatelskou sférou.

Na situaci kolem této výjimky se však zaměřil předseda sněmovního školského výboru a bývalý rektor Masarykovy univerzity Jiří Zlatuška (ANO). „Mám velké pochybnosti o korektním postupu při té výjimce, která se předpokládá pro veřejné vysoké školy,“ říkal poslancům.

Zlatušku prý znepokojilo, že se pozměňovací návrh dostal k projednávání údajně cestou přes lobbistickou společnost, která dostala zakázku na „úspěšné prosazení pozměňovacího návrhu“ 150 tisíc korun paušálně za zprocesování a dalších 300 tisíc korun v případě, že návrh projde.

Dle zákona o registru smluv se zveřejňují smlouvy s plněním nad 50 tisíc korun. Od letošního července má být zavedeno pravidlo, že nezveřejněná smlouva není platná.

Můžeme dál vysílat sportovní přenosy, chválí si ČT 

Současně s kritikou výjimek se však ozvala i Česká televize, která tvrdí, že bez výjimky ze zákona o registru smluv by nemohla nabízet aktuální sportovní přenosy.

„Česká televize by nebyla schopna divákům nadále nabízet některé aktuální sportovní přenosy, především ty s účastí českých sportovců, ani zásadní události, jako je mistrovství světa ve fotbale,“ tvrdí mluvčí ČT Alžběta Plívová.

Podle poslaneckého znění předlohy by Česká televize a Český rozhlas nemusely vkládat do registru smlouvy, které se týkají výroby a vysílání sportovních pořadů včetně nákupu práv, a dohody o nákupu práv převzatých pořadů.

rego_senior ( 22. února 2017 20:36 )

No co, navštívil by nás konečně někdo normální.

zdenekk_senior ( 22. února 2017 18:59 )

Už se na něho vyprdněte, pak mi doma pořád kňučí a chce drbat za ušima.

joudajoudovy ( 22. února 2017 18:28 )

uvodni foto kalouska - meeting jezuitu...

rego_junior ( 22. února 2017 17:16 )

Viď?

rego_junior ( 22. února 2017 17:09 )

Ale nekecej

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa