Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Sucho trápí osm z deseti Čechů. Kvůli drahé vodě se už teď častěji sprchují

Autor: peb, ČTK - 
25. září 2018
15:00

Téměř 80 procent Čechů považuje sucho za závažný problém, pouze přes sedm procent si myslí opak. Osm z deseti lidí navíc očekává zhoršení situace se suchem v příštích 20 letech v případě, že by se stát aktivně nevěnoval řešení. Výsledky průzkumu v úterý představili vědci z Katedry environmentálních studií Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Nejpravděpodobnější dopady sucha v příštích 20 letech jsou podle respondentů zvýšení ceny vody a potravin, úbytek vody v potocích, řekách, mokřadech či rybnících, zvýšené množství požárů nebo neúroda.

Téměř 77 procent účastníků průzkumu si přeje, aby sucho aktivně řešil stát. „Kroky státu v této oblasti podporuje více občanů než například řešení nízkých platů,“ řekl sociolog a spoluautor výzkumu Tomáš Chabada. Odpovědnost za řešení sucha by podle Čechů měly nést především ministerstvo životního prostředí, správy povodí, ministerstvo zemědělství a vláda.

Mezi opatřeními, kterými by stát mohl problém se suchem řešit, mají nejvyšší podporu využití dešťové i vyčištěné odpadní vody, tvorba přírodních prvků zadržujících vodu v krajině, například remízků, mezí na polích a mokřadů, změna hospodaření v lesích a na zemědělské půdě nebo opatření pro zadržování vody ve městech.

„Veřejnost rozděluje názor na to, zda při vyhlášení sucha zvyšovat celkovou cenu vody či zavádět limity pro spotřebu vody v domácnosti. Rezervovaně pak Češi vnímají výstavbu přehrad, výsadbu zeleně na střechách budov a zvýšení ceny vody za nadměrnou spotřebu. Většina Čechů jednoznačně odmítá omezení dodávek vody pro domácnosti či trvalé zvýšení celkové ceny vody,“ doplnila environmentalistka a spoluautorka výzkumu Renata Svobodová.

Budeme dál splachovat pitnou vodou?

Řada Čechů podle výzkumu už nyní šetří vodou v domácnostech například sprchováním místo koupání ve vaně, používáním zařízení na úsporu vody nebo zachytáváním dešťové vody k následnému využívání. „Potenciál má například hledání alternativ ke splachování pitnou vodou, s nímž nesouhlasí 71 procent veřejnosti,“ dodala Svobodová. Celkově se podle ní ukazuje, že s vodou šetrněji hospodaří starší lidé. “

Průzkumu katedry environmentálních studií se zúčastnilo 2672 respondentů. Podrobné výsledky byly zveřejněny v nové knize Vztah české veřejnosti k přírodě a životnímu prostředí, jež je k dispozici i online. Rozhovory s respondenty se konaly už na přelomu roku. Nyní by podle vedoucího výzkumného týmu a psychologa Jana Krajhanzla znepokojení suchem bylo ještě větší.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Pohybovenadany ( 25. září 2018 18:35 )

 Konečně je to tady ! Ja souhlasím a urcite hodně lidi i tady se Zemanem o tom kanále Labe-Dunaj . To by urcite nedostatek vody urcite vyřešilo . Děkuji za pozornost ..

Zobrazit celou diskusi