Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Brněnské čekání na Piráty: Tři dny jednání a 48 hodin hlasování o koalici bez ANO

Brněnský lídr Pirátů Tomáš Koláčný.
Brněnský lídr Pirátů Tomáš Koláčný.  (Autor: Blesk:Pro Blesk: Jiří Salik Sláma)
Autor: ČTK, rum - 
10. října 2018
10:08

Úterní nečekaný veletoč, při kterém ODS, KDU-ČSL, ČSSD a Piráti vyšachovali v Brně vítězné ANO, postupuje do dalšího kola. Nyní závisí na Pirátech. Jejich členská základna bude hlasovat, zda vstoupí do předjednané koalice.

Zástupci všech čtyř stran (ODS, KDU-ČSL, ČSSD a Piráti) se na koalici dohodli. „Jakmile vznikne verze koaliční smlouvy, bude předložena místnímu fóru Pirátů na třídenní rozpravu a na 48hodinové hlasování,“ uvedl brněnský předseda Pirátů Tomáš Koláčný.

Členové mohou variantu schválit, ale také nikoliv, což by podle Koláčného znamenalo, že strana nemůže do koalice vstoupit. Piráti mají v Brně 21 členů a pět čekatelů na členství.

Vokřál: Bolí to

Dojednání koalice ODS s KDU-ČSL, Piráty a ČSSD, která má 33 mandátů z celkových 55 zastupitelů, vyvolala v Brně rozruch. Byla už totiž dohodnutá koalice vítězného ANO s druhou ODS, KDU-ČSL a ČSSD, kterou zástupci těchto stran oznámili v neděli večer.

Obrat tak vyšachoval vítězné ANO i s jeho jedničkou a dosavadním primátorem Petrem Vokřálem. Piráti původně po volbách odmítali vítěze voleb obcházet.

Nedodržení předjednané dohody Petra Vokřála bolí. „Nejsem ochoten se s tím lidsky smířit,“ řekl. Dodal, že ANO snad dokáže fungovat i v opozici.

Andrej Babiš vyšachování vítězné strany považuje za megapodraz. „Vokřál byl vstřícný vůči všem. Nabízel koalici ODS, KDU-ČSL a ČSSD. Vše bylo domluveno a dnes se měla podepisovat dohoda o postupu. Bohužel přišel bezprecedentní podraz. Místní kmotři se vracejí,“ komentoval „brněnský veletoč“ premiér.

Podpis příští týden?

Koaliční smlouva mezi ODS, KDU-ČSL, Piráty a ČSSD by mohla být hotová příští týden. „Pokud by zavládl názor, že to není pro nás výhodné, tak koaliční smlouvu může místní fórum odmítnout. Znamenalo by to, že není schválená a nemůžeme do koalice vstoupit. Vše je ale předčasné, protože nemáme napsaný ještě ani řádek,“ zdůraznil Koláčný. Dodal, že se vyjednávací týmy dokázaly dohodnout.

Jak se v Brně volilo?

Volby v Brně vyhrálo ANO s 18 mandáty před ODS se 14 mandáty. Osm jich má KDU-ČSL, Piráti šest, ČSSD pět a SPD čtyři. Dosud Brno vedla koalice ANO, Žít Brno s podporou Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a Strana zelených. Piráti tentokrát kandidovali samostatně a do zastupitelstva se dostali, naopak Žít Brno, TOP 09 ani Zelení pětiprocentní hranici nepřekročili.

VIDEO: Šéf Pirátů Bartoš se raduje z komunálního úspěchu strany.

Doporučujeme
fizlbabis ( 10. října 2018 16:04 )

Nestarej se o Piráty, je to strana mladých, kteří budou přibývat, kdežto voliči ANO a jejich největšího kámoše KSČM budou ubývat.

knihomol ( 10. října 2018 11:09 )

6e ODS je značká špiny,zlodějin,křiváren,udávaní,podrazu to víme ale že piráti kupčí ze špinou připravte se na veké volby jak jste lhali voličum nikdy s mafii ODS

jorden213 ( 10. října 2018 10:45 )

Trochu mi Vaňková připomíná Buzkovou tím chtíčem po moci

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa