Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Putin chce ovládnout migrační tepnu, varují Britové. Přesouvá vojáky do Libye

Autor: Darina Jíchová - 
9. října 2018
20:40

Britské zpravodajské služby přišly s varováním, že ruský prezident Vladimir Putin rozkázal přemístit vojenské jednotky i s těžkou technikou na území východní Libye. Rusové se podle nich snaží získat kontrolu nad hlavní uprchlickou trasou do Evropy, jak informoval deník Daily Mail.

Obavy zpravodajských služeb sdílí i britská premiérka Theresa Mayová, která uvedla, že se Rusko snaží v Libyi vybudovat pevnost proti Západu. Chce zemi, stejně jako předtím Sýrii, využít a založit tam vojenské základny. Britové uvedli, že desítky agentů ruské rozvědky a vojáků speciální jednotek Specnaz podstupují v africké zemi tvrdý výcvik.

Generál Haftar jako Putinův spojenec

Rusové výrazně podporují generála Chalífu Haftara, jehož moc od roku 2015 narůstá a který má pod kontrolou východní Libyi. Haftar zastával vysoké postavení i v režimu libyjského diktátora Muammara Kaddáfího.

Haftar má vlastní jednotky, které si říkají Libyjská národní armáda (LNA). Podle posledních zpráv ovládají celou východní Libyi. Poslední baštu islamistů, město Darná, dobyli v červnu. Generál je současně asi největším kandidátem na příštího libyjského prezidenta, prezidentské volby by se společně s parlamentními měly uskutečnit letos v prosinci.

Rusko už má v Libyi základny

Pod záštitou ruské soukromé armádní společnosti Wagner Group už Rusové založili základny u měst Tobruk a Benghází. Podle Britů se ale Putin nezastaví u Libye, jeho cílem je zcela ovládnout severní Afriku, přes jejíž země vede hlavní cesta migrantů do Evropy.

„Pokud se Rusku jejich záměr vydaří, bude to, jako kdybyste otočili kohoutkem. Příliv migrantů ustane a lidé zůstanou uvězněni v zemi, kterou zmítá válečný konflikt,“ uvedly britské zpravodajské služby ve své zprávě. Jen v Libyi trvá chaos už 7 let od povstání v roce 2011, které vedlo k pádu Kaddáfího režimu.

Obavy Britů o zneužití migračních tras

Podle zdrojů Putin do oblasti východní Libye nechal přesunout protiletadlové raketové systému S300 a balistické střely. „Pokud Rusko uskuteční svoje plány, nebude mít kontrolu jen nad Libyí, případně severní Afrikou, ale vlastně i nad Evropou. Bude ovládat migrační vlny a hlavně i import ropy,“ sdělil Daily Mailu člen britské vlády.

Včera proběhlo mimořádné zasedání parlamentu, kde poslanci tuto problematiku probírali. Shodli se na tom, že následky zdařilého ruského plánu by byly katastrofální. Člen Dolní sněmovny Tom Tugendhat se nechal slyšet, že situace je „alarmující“ a že Putin jistě bude chtít „zneužít migračních tras“.

Tugendhat, který rovněž předsedá Výboru pro zahraniční věci, dodal, že destabilizace subsaharských zemí bude mít vliv nejen na britskou, ale i na evropskou bezpečnost.